Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2011

Stiže tsunami: S&P namjerava sniziti AAA kreditni rejting Francuske i Njemačke

Dok smo se mi zabavljali brojanjem saborskih mandata, Europa i svijet su drhtali nakon što su novinske agencije objavile kako rejting agencija S&P planira sniziti AAA kreditni rejting Francuske i Njemačke...

Sve je krenulo s nepotvrđenim izvješćem u Financial Timesu, da bi do kraja jučerašnjeg dana sve veće medijske kuće objavile vijest kako američka rejting agencija Standard & Poor's trenutno razmatra kreditne rejtinge svih 17 članica eurozone zbog daljnjeg širenja dužničke krize. Reuters navodi kako će S&P uskoro objaviti da razmatra snižavanje savršenih AAA kreditnih rejtinga za Francusku i Njemačku.

Upozorenje o nižem kreditnom rejtingu za najveća i najsnažnija gospodarstva eurozone dolazi samo nekoliko sati nakon što su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dogovorili zajedničku inicijativu za promjenu europskih ugovora koja bi omogućila još veće zajedništvo, ekonomsko i fiskalno, između zemalja Europske unije, ali i eurozone. Njihov zajednički prijedlog možemo očekivati već ovaj petak na velikom EU summitu u Bruxellesu.

U slučaju da S&P zaista snizi francuski i njemački kreditni rejting to bi značilo dodatno pogoršanje ionako krhke financijske stabilnosti u eurozoni, ali bi se istovremeno dramatično zakompliciralo i stanje oko rejtinga obveznica Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF). Ukoliko se povećaju prinosi na obveznice EFSF-a, to bi značilo da će fond imati manje novca na raspolaganju za financiranje europskih gospodarstava u nevolji.

Sve u svemu - izgleda kako svjedočimo stvaranju novog financijskog tsunamija koji će dodatno zagorčati život u 2012. godini.

Podsjetimo, S&P je početkom kolovoza snizio američki kreditni rejting s AAA na AA+ nakon što američki zakonodavci nisu postigli dogovor oko balansiranja proračunskih izdataka i prihoda koji tvore rekordno visok deficit.

S&P-ovo sniženje američkog kreditnog rejtinga pokrenulo je lavinu rasprodaja na globalnim financijskim tržištima čije posljedice još uvijek osjećamo...

Pročitajte još:

- Maske su pale: Sve je jasnije kako se EFSF polako pretvara u epski promašaj

Foto: twistedmind2010.typepad.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram