Zatvori
Jasmin Hadzic
02/12/2011

Twitter konačno pokrenuo oglašivački sustav koji može ozbiljno zaprijetiti Googleu i Facebooku

Popularna mikro-društvena mreža čini se da je konačno dobila pravo oružje za borbu protiv Googlea i Facebooka...

Twitter je jučer objavio kako je od prošlog mjeseca počeo testirati novu oglašivačku platformu na ograničenom broju odabranih oglašivača. Iako oglašivački proizvodi nisu novost, riječ je o "Promoted" oglasima, način serviranja oglasa mogao bi konačno značiti veliku prekretnicu za Twitter u poslovnom smislu. Naime, riječ je o oglasima koje korisnici mogu sami plasirati baš poput sličnih oglašivačkih mreža na Googleu i Facebooku. U teoriji, svatko tko ima kreditnu karticu uskoro će moći preko Twittera zakupiti neke ključne riječi i servirati oglas u realnom vremenu pred desetke milijuna aktivnih korisnika ove mikro-društvene mreže.

Budući da na Twitteru korisnici komuniciraju u realnom vremenu, bez bilo kakve zadrške, brojni analitičari smatraju kako će Twitter s novom robustnom oglašivačkom platformom konačno doći u poziciju da ozbiljno zaprijeti Googleu i Facebooku koji svake godine ubiru milijarde dolara prihoda od, uglavnom kontekstualnog oglašavanja putem zakupljivanja ključnih riječi i pojmova.

Iako Twitter još nije javno objavio cijene svojih oglašivačkih proizvoda, mediji nagađaju kako će zbog specifičnog stila komuniciranja oglašavanje na Twitteru biti puno skuplje u odnosu na Facebook i Google.

Twitter je poput Facebooka privatna kompanija, pa ne objavljuje svoje financijske podatke. Analitičari eMarketera predviđaju kako će do kraja ove godine Twitter zaraditi oko 140 milijuna dolara. Ako nova oglašivačka "samoposluga" bude uspješna, ostvarit će se i one prognoze o rastu prihoda do 1 milijarde dolara 2016. godine. Vrijednost Twittera na sekundardnim tržištima danas se kreće oko 8 milijardi dolara.

Sve u svemu - jedva čekamo vidjeti što je Twitter pripremio za oglašivače, iako u ovom trenutku nije sasvim jasno kada će oglašivački sustav postati javno dostupan...

Pročitajte još:

- Twitter potvrdio zatvaranje posljednje runde ulaganja vrijedne 800 milijuna dolara

Foto:Scott Beale / Laughing Squid

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram