Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2011

Merkel i Sarkozy u ponedjeljak raspravljaju o tijesnoj fiskalnoj uniji i čvrstoj kontroli nad nacionalnim proračunima

Njemačka kancelarka Angela Merkel govorit će pred parlamentom o summitu EU-a zakazanom za 9. prosinca i europskoj krizi...

Francuska i Njemačka namjeravaju na summitu predložiti značajne promjene u upravljanju javnim financijama na razini eurozone - uz tješnju fiskalnu integraciju i pravo na prijavu prekršitelja proračunskih propisa Europskom sudu pravde. Angela Merkel će u ponedjeljak otputovati u Pariz kako bi o tome razgovarala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, prenosi HRT.

Realizacija francusko-njemačkih prijedloga o promjenama vjerojatno će zahtijevati izmjene Ugovora o EU-u. Europska komisija također je predložila da joj se osiguraju ovlasti na temelju kojih će provjeravati je li nacrt proračuna članica eurozone u skladu s europskim smjernicama prije no što bude poslan u parlament na izglasavanje. Trebala bi također moći tražiti odgovarajuće izmjene. Razmjeri predloženih promjena nisu poznati, ali europski dužnosnici u privatnim razgovorima spominju djelomični gubitak fiskalnog suvereniteta članica eurozone u zamjenu za stabilnost i buduće zajedničko izdavanje obveznica.

Ministri financija Europske unije očekuju i od Europske središnje banke odlučnu intervenciju radi smirivanja tržišta obveznica ako čelnici EU-a na predstojećem summitu utru put fiskalnoj uniji, poručilo je poljsko predsjedateljstvo Unije.

Poljski ministar financija Jacek Rostowski, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, kazao je da će očekivani prijedlozi jamčiti da se vlade neće naći u iskušenju da zatraže međunarodnu pomoć ili pokleknu u provedbi reformi ili proračunskoj disciplini, javlja HRT.

Pročitajte još:

- Nicolas Sarkozy: Eurozoni prijeti raspad ako ne počnemo usklađivati naše nacionalne proračune

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram