Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2011

NEOBIČNO: U Kini dizajnerske krpice i luksuzne brendove više kupuju muškarci nego žene

Neobičan maloprodajni trend pojavio se u Kini...

Poput svih nas, vjerojatno pretpostavljate da bi bilo logično da žene troše puno više novca od muškaraca na dizajnerske krpice i luksuzne brendove. I bili biste u pravu, osim kada je Kina u pitanju.

Naime, prema istraživanju koje je objavio Bain, kineski muškarci prošle su godine potrošili čak 1,1 milijardu dolara na luksuznu i brendiranu odjeću, dok je kod žena potrošnja drastično manja, i to za oko 600 milijardi dolara! Bainovo izvješće navodi kako će Kina do 2015. godine činiti čak 20 posto globalne prodaje luksuznih proizvoda i postati najveće tržište luksuzne robe i brendova. A čini se da su muškarci glavni "krivci"...

Do prije nekoliko godina potrošnja luksuznih proizvoda svodila se grupicu kineskih poslovnih ljudi koji su putovali izvan matične zemlje i tamo kupovali luksuzne proizvode za svoju obitelj. "Muškarci su bili veći potrošači od žena, kupovali su darove za svoje supruge i poslovne partnere, a često i za vladine dužnosnike", ističe visokopozicionirani menadžer jedne honkonške luksuzne trgovine za CNBC.

No, motivacija se promijenila...

Kineski muškarci sada sami sebe nagrađuju za naporan rad i poslovni uspjeh. "Oni luksuzne brendove sada vide kao znak društvenog statusa, ali i svog osobnog stila", ističe ovaj neimenovani menadžer.

Kineski maloprodajni sektor već je počeo ubirati prve plodove na ovom neobičnom shopping trendu.  Prvi trgovački centar  za muškarce, Landmark Men, otvoren je u listopadu ove godine u Hong Kongu. Na više od 5.400 četvornih metara smještene su najluksuznije trgovine s brendovima poput Velentino Men, Gucci i Louis Vuitton.

Nakon svih ovih informacija, možemo li sada slobodno zaključiti kako je mit da muškarci ne vole shopping - konačno mrtav?

Pročitajte još:

- ZAŠTO: Gotovo 50 posto kineskih milijunaša želi pobjeći iz te “obećane” azijske zemlje!

- Još jedna bizarna priča iz Kine: Mlade Kineskinje u školi uče kako postati sponzoruše!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram