Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2011

Pod snažnom policijskom zaštitom Venezuela zrakoplovom vratila prvu pošiljku zlata iz inozemstva

Prve količine venezuelanskoga zlata koje su do sada bile pohranjene u trezorima banaka diljem svijeta ovih su se dana počele vraćati pod kontrolu vlade u Caracasu...

Zrakoplov s dragocjenom pošiljkom stigao je u glavnu venezuelansku zrakoplovnu luku u petak, gdje ga je svečano dočekala nekolicina državnih dužnosnika, ali i građana. Zlato je zatim pod nadzorom vojske u blindiranim kamionima prevezeno u trezor venezuleanske narodne banke, javlja portal SrebroZlato.

Guverner središnje banke Venezuele Nelson Merentes izjavio je za državnu televiziju kako je riječ o "povijesnome trenutku" za Venezuelu, te je objasnio kako je pošiljka stigla iz, kako je rekao, "različitih europskih država", uz posredovanje Francuske. Guverner je ponovno potvrdio namjeru svoje vlade da će 160 tona zlata u vlasništvu Venezuele putem manjih pošiljaka biti vraćeno iz inozemstva i stavljeno u domaće trezore. Zadnji podaci govore kako Venezuela posjeduje ukupno 365 tona rezervi zlata, od kojih je 211 tona bilo pohranjeno u inozemstvu. Riječ je o najvećim zlatnim rezervama što je posjeduje neka zemlja Latinske Amerike. Čak dvije trećine ukupnih deviznih rezervi Venezuela drži u zlatu.

Dužnosnici vlade u Caracasu nisu objavili precizan podatak o veličini prve tranše vraćenoga zlata, no guverner Merentes građanima okupljenim u zračnoj luci otkrio je kako se radi o pošiljci vrijednoj oko 300 milijuna američkih dolara. Predsjednik Venezuele Hugo Chavez najavio je u kolovozu ove godine da će pokrenuti proces vraćanja venezuelanskoga zlata iz inozemstva kao dio šire strategije nacionalizacije sektora proizvodnje plemenitih kovina.

Brojni analitičari smatraju kako se radi o kontroverznom potezu koji se može protumačiti i kao nastojanje radikalno lijeve vlade Huga Chaveza da potroši određenu količinu zlata bez znanja javnosti, ali i kao želju da se osigura od mogućega kolapsa globalnog monetarnog sustava stavljanjem pod kontrolu vlastitih zlatnih rezervi. Premda analitičari tvrde kako bi osiguranje prijevoza tako velike količine fizičkoga zlata moglo prouzročiti goleme troškove za vladu u Caracasu, koji bi se mogli popeti i do 10 posto ukupne vrijednosti pošiljke, dužnosnici narodne banke Venezuele tvrde kako ukupni troškovi ne bi trebali biti veći od 9 milijuna dolara, prenosi portal SrebroZlato.

Do sada je 99 tona venezuelanskoga zlata u inozemstvu bilo pohranjeno u trezorima Banke Engleske, dok su manje količine bile smještene u trezorima Banke za međunarodno poravnanje u Švicarskoj, te britanskim podružnicama banaka Barclays i J.P. Morgan Chase & Co. Zlato se dijelom nalazi i u Sjedinjenim Državama, te u kanadskoj banci Nova Scotia.

Pročitajte još:

- Plemenite kovine: Kazahstan u sljedeće tri godine povećava proizvodnju i u potpunosti zaustavlja izvoz zlata!

- Njemačka odbila “posuditi” svoje zlatne rezerve kao kolateral za punjenje Europskog fonda za stabilizaciju

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram