Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2011

Bez obzira na sve, ljudi diljem svijeta i dalje se najviše dive Sjedinjenim Američkim Državama

Rezultati istraživanja "211 Anholt-GfK Roper Nation Brands Indeks"  i ove godine pokazuju da  Sjedinjene Države i dalje imaju  globalno  najbolji  image. Ukupno se mjeri image za 50 država, a SAD su već treću godinu za redom na prvom mjestu – nacija s najboljom ukupnom reputacijom...

Među vodećih deset zemalja ove je godine V. Britanija  preskočila Francusku a Australija je sada ispred  Švicarske. Karakteristike koje osiguravaju prednost SAD-u su "inovacije", "mogućnosti" i "živost", ali zaostaju kada je u pitanju "vladavina demokracije" i "globalno ponašanje".

Burna politička  i ekonomska klima unutar Europe sigurno je pogodovala boljoj ocjeni za SAD.

Anholt-GfK Roper Nation Brand Indeks za vodećih 10 zemalja:

Rang             2011                 2010

1.                  SAD                 SAD

2.                  Njemačka         Njemačka

3.                  V. Britanija       Francuska

4.                  Francuska         V. Britanija

5.                  Japan               Japan

6.                  Kanada            Kanada

7.                  Italija              Italija

8.                  Australija         Švicarska

9.                  Švicarska         Australija

10.                Švedska           Švedska

Istraživanje je  provedeno u srpnju ove godine i to u 20 razvijenih zemalja te u zemljama koje su u razvoju a imaju važnu ali različitu ulogu u međunarodnim odnosima, trgovini, te poslovnim, kulturnim i turističkim aktivnostima. Ukupno je anketirano 20.337 ispitanika,a pitanja su obuhvatila ove  kategorije: izvoz, vladavina, kultura,  ljudi, turizam i imigracija te investicije. Rangiranje se  bazira  na prosjecima za svaku pojedinu kategoriju.

Zemlje s visokim rangom još uvijek uglavnom pripadaju zapadnim tržišnim ekonomijama. Brazil je visoko rangirana nacija od zemalja u razvoju i nalazi se na dvadesetom mjestu.

Predstavnici digitalne generacije sve više utječu na trendove i vidljivo je da "ugled bogatih"  ima sve manju snagu u njihovim očima. Egipat je pak pao za čak 6 mjesta i sada je na tridesettrećem mjestu. Južna Koreja pokazuje konstantan rast te je od trideset i trećeg mjesta u 2008. godini sada došla na rang 27. Premda Kuba ima rang 40 ona je pobrala najviše dobrih ocjena i preskočila Saudijsku Arabiju kojoj je rang pao na 44 mjesto.

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram