Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2011

POČELO JE: Moody's snizio rejting mađarskih obveznica na "junk" razinu

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Mađarske na Ba1 - na razinu tzv. smeća...

Prošli tjedan Mađarska je ponovno zatražila pomoć MMF-a. Moody's ocjenjuje da ta zemlja ima slabe izglede za gospodarski rast te nije sigurno da će uspjeti ostvariti postavljene fiskalne ciljeve. Prošli tjedan nacionalna valuta forinta pala je na rekordno nisku razinu u odnosu na euro.

Iduće godine Mađarska treba početi otplaćivati kredit koji joj je u sklopu financijske pomoći 2008. dao MMF, prenosi HRT. Mađarska vlada takvu je odluku prolasila "financijskim napadom".

"Teško je uskladiti našu politku sa zahtjevima MMF-a. On se protivi svakoj odluci koja pokušava spasiti ljude od banaka. MMF se protivi svemu što predlažemo", izjavio je Gyorgy Matolocsy, mađarski ministar gospodarstva.

Sporazum Mađarske i MMF-a ne očekuje se prije početka iduće godine. Zemlja sada ima novca za kratkoročno financiranje, i to uglavnom zbog nacionalizacije 14 milijardi dolara vrijednog drugog mirovinskog stupa koju je prije provela vlada Victora Orbana. Bonitetska agencija Standard&Poor's objavila je jučer da zadržava vjerojatno sniženje kreditnog rejtinga Mađarske dok ne vidi hoće li ta država postići sporazum s MMF-om i Europskom unijom.

Pročitajte još:

- Ovo je kao stvoreno za Hrvatsku: MMF najavio otvaranje novih fleksibilnijih kreditnih linija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram