Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

Nouriel Roubini: Razina talijanskog duga je neodrživa, potrebno je ući u hitno restrukturiranje

Analitička tvrtka  "Roubini Global Economics" (RGE) u svom posljednjem izvješću za klijente upozorava kako je Italija "prošla točku s koje više nema povratka"...

Nouriel Roubini već duže vremena upozorava na problem golemog talijanskog duga od 1,9 bilijuna eura što čini 120 posto talijanskog BDP-a. Roubini je s oduševljenjem dočekao pad vlade Silvija Berlusconija, no analitičari njegovog RGE-a sada upozoravaju kako nova tehnokratska vlada Marija Montija mora ući u hitno restrukturiranje duga, možda već tijekom iduće godine.

"Do sada niti jedna zemlja članica eurozone nije uspjela povratiti povjerenje tržišta nakon što su prinosi na obveznice premašili famoznih 7 posto, što vidimo na primjeru Grčke, Irske i Portugala koji su zatražili spašavanja upravo nakon što su prinosi probili granicu od 7 posto", navode analitičari RGE-a.

Nedovoljno visoke projekcija rasta za talijansko gospodarstvo mogle bi spriječiti novu talijansku vladu da uspješno provede zacrtane reforme i osigura fiskalne ciljeve u sljedeće tri godine, zaključuje analitičarka RGE-a Katharina Jungen.

"Italiju će u restrukturiranje duga možda već 2012. godine natjerati nedovoljna moć i snaga europskih mehanizama za financijsku pomoć i nedostatak konkretne strategije spašavanja", ističu u RGE-u.

Nova talijanska vlada kao prioritet navodi fokusiranje na provođenje mjera štednje koje je donijela Berlusconijeva vlada, a sve kako bi se izbalansirao proračun za 2013. godinu. Novi talijanski premijer Monti u govoru pred Senatom prije nekoliko dana rekao je da njegova vlada razmišlja o uvođenju novih poreza na nekretnine, modificiranju poreznog i mirovinskog sustava, smanjenju državnog aparata i promjeni restriktivnog tržišta rada.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Na kraju balade iz eurozone će istupiti Grčka, Italija, Portugal i Španjolska!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram