Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

BROD KOJI TONE: Stopa nezaposlenosti do kraja godine raste na rekordnih 18 posto

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa registrirane nezaposlenosti zabilježila je rast treći mjesec za redom...

RBA analitičari:

Naime, kako smo i očekivali, stopa registrirane nezaposlenosti u listopadu je iznosila 17,4% što, u odnosu na rujan, predstavlja rast za 0,6 postotnih bodova. Rast spomenutog pokazatelja posljedica je rasta broja nezaposlenih osoba u listopadu koji je viši za 10.185 osoba u odnosu na mjesec ranije uz istodobno višemjesečno smanjenje broja aktivnog stanovništva.

Povećanje broja nezaposlenih posljedica je priljeva sezonski zaposlenih radnika u nezaposlenost nakon završetka turističke sezone dok je aktivnost realnog sektora i dalje preslaba da bi potaknula snažnije zapošljavanje. Oba navedena čimbenika pridonose rastu registrirane stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Ipak, na godišnjoj razini primjetni su pozitivni pomaci pa je u odnosu na listopad prošle godine broj nezaposlenih osoba niži za 3,5% što je posljedično dovelo do niže stope registrirane nezaposlenosti za 0,4 postotna boda.

S obzirom da u cijeloj 2011. godini očekujemo gospodarski rast od 0,5% on je ipak preblag da bi potaknuo ozbiljnije zapošljavanje ili popravio trendove na tržištu rada. Stoga na razini cijele ove godine očekujemo prosječnu registriranu stopu nezaposlenosti od 18% što je najviša zabilježena stopa od 2004. godine (u razdoblju od siječnja do listopada ove godine prosječna stopa nezaposlenosti iznosi 17,9% dok je u istom razdoblju lani iznosila 17,4%).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram