Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

Turistička sezona završila: Stopa registrirane nezaposlenosti u listopadu skočila na 17,4 posto!

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za listopad iznosila je 17,4%, što je za 0,6%-tnih bodova više u odnosu na 16,8% za kolovoz, pokazuju prvi podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku...

Na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti smanjena za 0,4%, s obzirom na to da je za listopad prošle godine iznosila 17,8%, javlja HRT.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, prema ukupnom aktivnom stanovništvu.

Prema prije objavljenim podacima, potkraj listopada na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bile su registrirane 293.852 nezaposlene osobe, što je za 3,6% ili 10.185 osoba više nego u rujnu, a 3,5% ili 10.627 osoba manje nego u listopadu prošle godine. Iz HZZ-a su pritom istaknuli kako je povećanje registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini uobičajeno zbog sezonskoga karaktera tržišta rada u Hrvatskoj, odnosno zbog povećanog priljeva u evidenciju znatnog broja radnika po prestanku sezonskoga zapošljavanja u turističkim i pratećim uslužnim djelatnostima.

Iz evidencije nezaposlenih u listopadu je izašlo 28.647 osoba, a u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su ukupno 38.832 osobe, podaci su HZZ-a.

Pročitajte još:

- RBA analitičari: Oporavak na tržištu rada možemo očekivati tek 2013. godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram