Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2011

DOBRA VIJEST: Nakon ulaska u EU hrvatski će poljoprivrednici dobivati iznimno izdašne poticaje

Hrvatski će poljoprivrednici dobiti potpore od 610 eura po hektaru nakon ulaska u Europsku uniju, što je dvostruko više od prosjeka zemalja Europske unije. Time bi Hrvatska došla na drugo mjesto po visini poljoprivrednih potpora...

Iako nedovoljno razvijena, hrvatska poljoprivreda ima velik potencijal. Na okruglom stolu Hrvatskog društva lobista ističu da je sad jako važno uspostaviti veze između hrvatskih i europskih institucija kako bi ideje hrvatskih poljoprivrednika bile prihvaćene u Bruxellesu, prenosi HRT.

"U Hrvatskoj poljoprivrednu aktivnost obavlja 232.990 poljoprivrednih gospodarstava i oni koriste 1,3 milijuna hektara poljoprivrednih površina", rezultati su koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Prema tim podacima, prosječno je poljoprivredno gospodarstvo u prošloj godini koristilo 5,6 hektara poljoprivrednih površina. Od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, njih više od 230 tisuća obiteljska su poljoprivredna gospodarstva, a preostala su poslovni subjekti.

Iako je udio obiteljskih gospodarstava 99%, oni imaju nepunih 84% površina. Ostalo otpada na trgovačka društva, obrte ili zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Čak 68% površina odnosi se na oranice i vrtove. Statistički podaci o broju stoke pokazuju da je sredinom prošle godine u Hrvatskoj bilo 13,4 milijuna komada peradi, svinja oko 1,5 milijuna, ovaca 885 tisuća, 112 tisuća koza, a goveda je bilo 496 tisuća.

Barem nešto dobrih vijesti iz EU...

Pročitajte još:

- Možemo se zavaravati do besvijesti, ali dok Hrvatska ne počne nešto proizvoditi biti ćemo u stalnoj krizi

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram