Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2011

Poljski ministar financija Jacek Rostowsk: Europi prijeti gospodarska katastrofa i novi rat!

Kao da su nam u ovom trenutku potrebni panični komentari koji će samo unijeti dodatnu nervozu na financijska tržišta...

Poljski ministar financija Jacek Rostowski očito ima neku bolesnu opsesiju novim europskim ratom, jer svakih nekoliko mjeseci upozorava na isti.

Rastowski je u razgovoru za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung kazao da Europska središnja banka (ECB) mora početi snažnije kupovati obveznice prezaduženih zemanja eurozone, inače će i sam "projekt euro" doći u pitanje.

"Ako se eurozona raspadne, izgubit ćemo veliki dio našeg BDP-a. Prijeti nam opasnost povijesne gospodarske katastrofe, poput Velike depresije u tridesetim godinama prošlog stoljeća. Ona je dovela do rata u Europi, a lako bi mogla i ova", rekao je Rostowski.

Pritisci na ECB ovih su dana sve snažniji, ali ta središnja banka sa sjedištem u Frankfurtu i dalje odbija preuzeti veću ulogu u borbi protiv dužničke krize opravdavajući se zakonskim ograničenjima ističući kako je njezina glavna zadaća obaranje inflacije. Njemačka vlada Angele Merkel također se protivi značajnijoj ulozi ECB-a u borbi protiv krize kao i nedavno predloženom izdavanju euro-obveznica.

Rostowski vjeruje kako Nijemci griješe...

"Ako ne uspijemo smiriti tržišta, malena je šansa da će se kriza zaustaviti na Italiji. Ona će se proširiti na svaku zemlju eurozone, baš svaku, uključujući i Njemačku", rekao je poljski ministar financija..

Prije dva mjeseca, Rostowski je šokirao svijet izjavom kako Europi prijeti novi rat u sljedećih 10 godina te kako on namjerava svoju djecu poslati u SAD.

Pročitajte još:

- Zlokobne prognoze Nouriela Roubinija: Raspad eurozone moguć već krajem 2013. godine

Foto:civicmirror.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram