Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2011

NOVI TREND: Ulagači utočište od krize u eurozoni pronašli na londonskom tržištu nekretnina

U trenutku kada eurozona puca po šavovima javlja se novi trend među bogatim ulagačima iz Italije i Grčke...

Kako javlja Financial Times, londonsko nekretninsko tržište posljednjih nekoliko mjeseci bilježi velike transakcije s novcem bogatih talijanskih i grčkih ulagači koji napuštaju rizička ulaganja u svojim matičnim zemljama i sigurno utočište pronalaze u relativno sigurnom londonskom nekretninskom tržištu. Ipak, Velika Britanija nalazi se izvan eurozone, pa tako nije prva na udaru europske dužničke krize...

FT navodi kako su kupci iz Italije i Grčke do sada u 2011. godini uložili 406 milijuna funti u londonsko nekretninsko tržište, što je dramatičan rast u odnosu na ulaganja iz 2010. godine koj su iznosila "samo" 245 milijuna funti.

Rast ulaganja iz Italije i Grčke toliko je velik da ulaganja iz te dvije periferne članice eurozone čine 10 posto svih stranih ulaganja na tržištu nekretnina u Velikoj Britaniji. Analitičari procjenjuju da će do kraja godine vrijednost ulaganja iz Italije i Grčke ostvariti godišnji rast od čak 120 posto!

"Bila je to prava bitka za London. Nije u pitanju želja za posjedovanjem kuće, već način da se novac brzo izvuče izvan zemlje", ističe Liam Bailey, šef istraživanja za Knight Frank.

Luksuzno londonsko nekretninsko tržište u posljednje tri godine bilo je iznimno tražena ulagačka strategija. Iznimno ograničena ponuda i velika potražnja iz Azije i Bliskog Istoka potaknula je rast cijena nekretnina. Prema posljednjim dostupnim podacima londonsko nekretninsko tržište s godišnjim rastom cijena od 11,4 posto sada je za ulagače atraktivnije od jednog New Yorka, Pariza ili Hong-Konga.

Pad tečaja britanske funte još je jedan razlog zašto svi bogataši žele komad prestižnog londonskog nekretninskog tržišta.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić ruši mit o ulaganju u nekretnine kao jedinom “sigurnom” ulaganju u Hrvata

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram