Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2011

Možemo se zavaravati do besvijesti, ali dok Hrvatska ne počne nešto proizvoditi biti ćemo u stalnoj krizi

Možemo se zavaravati do besvijesti, ali dok Hrvatska ne počne nešto proizvoditi biti ćemo u stalnoj krizi...

Tako bi se ukratko mogao prepričati zaključak jučerašnjeg Poslovnog kluba Lider.

Sudionici rasprave Vladimir Ferdelji (Elektrokontakt), Zdravko Stipetić (Đuro Đaković Holding), Zdenko Adrović (RBA), Pavo Zubak (Auto Zubak), Ivo Usmiani (Jadran galenski laboratorij), Ivan Ergović (Nexe grupa) i Ivan Miloloža (Munja), složili su se kako će Hrvatska ostati duboko zakopana u krizi sve dok ne obnovi svoje proizvodne kapacitete.

Vjerojatno najbolju izjavu dao je  Ljubo Jurčić koji je kazao kako svijetu nije potrebna hrvatska proizvodnja, ali Hrvatskoj jest.

"Udio hrvatske proizvodnje u ukupnoj europskoj je tek 0,2 ili 0,3 posto, a ako uzmete u obzir statističku grešku vjerojatno i manje. Proizvodnja nam treba zbog nas samih, usluge, uz dužno poštovanje, nisu dovoljne, one moraju pratiti industriju", kazao je Jurčić i dodao kako buduća hrvatska vlada mora provesti hitnu modernu re-industrijalizaciju. Bez pokretanja industrije, Hrvati će se uskoro početi osjećati kao stranci u vlastitoj zemlji, zaključio je Jurčić.

Pavo Zubak također je kritizirao nedostatak proizvođačke kulture i rekao kako su ga brojni prijatelji pitali zašto je odlučio ući u proizvodnju vlastitog autobusa, kao da radi nešto loše. Žalio se i na nedostatak kvalitetnih kadrova koji su nestali u deindustrijalizaciji 90-tih godina prošlog stoljeća.

Na pitanje zašto političari inzistiraju na upitnim projektima poput Pelješkog mosta, a ne žele dati podršku proizvođačkim djelatnostima, Zubak je rekao "zato jer je to lakše".

"Pelješki most traži od njih malo energije, financira se posuđenim novcem s kojim sami upravljaju i riječ je projektu koji je relativno brzo gotov, što znači brzo rezanje vrpce. Tu se ne trebaju mijenjati i sve ostaje po starom. Nova tvornica traži puno energije, financira se novcem s kojim oni ne upravljaju i primorani su na promjene. Zbog toga imamo puno vrpci na "pelješkim mostovima", a malo novih proizvodnih pogona", rekao je Zubak.

Pročitajte još:

- Hrvatsko gospodarstvo u ovom trenutku podsjeća na pretkolonijalnu industriju britanske kolonije iz 19. stoljeća

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram