Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2011

DOBRE VIJESTI: Hrvatski Dok-ing sklopio 1 milijun dolara vrijedan ugovor s američkom vojskom

Zagrebačka tvrtka za razminiravanje Dok-ing zaključila je ugovor vrijedan milijun dolara - o modernizaciji flote MV-4 robota za razminiravanje u vlasništvu američke vojske...

Tomislav Krmpotić iz Dok-inga ističe da su u posljednjih sedam godina Amerikancima predali 69 takvih robota. Taj je stroj ne samo njihov najuspješniji proizvod, nego i najuspješniji u svojoj kategoriji na svijetu. Dok-ing drži 60 posto svjetskog tržišta lakih strojeva za razminiravanje, javlja HRT.

Životni vijek Dok-ingova MV-4 robota je 25 godina. Za jedan sat može mehanički od mina očistiti 2200 četvornih metara. Teži 5,3 tone i u 15 godina upotrebe, a izvezen je u 24 države diljem svijeta, nije zabilježena nijedna nesreća.

Lani je Dok-ing ostvario prihod od 192 milijuna kuna, uz rast od 45 posto. Unatoč krizi, zadržali su svih 110 zaposlenih i udvostručili dobit. Sve upućuje na to da bi sličan rast prihoda mogao biti nastavljen i u ovoj godini. Američka vojska njihov je najveći i najvažniji klijent, a Krmpotić za novi ugovor zahvaljuje međunarodnom tenderu. Dok-ing je u posljednjih nekoliko godina dobio niz velikih ugovora za NATO i kontinuirano drži takav tempo. S Amerikancima su 2007. potpisali ugovor vrijedan 5 milijuna dolara, o isporuci opreme za razminiravanje, a godinu poslije još jedan gotovo jednako vrijedan ugovor.

U hrvatskoj javnosti, Dok-ing je najviše poznat po proizvodnji električnog cestovnog automobila XD koji bi uskoro trebao krenuti u serijsku prizodnju. Dok-ing je u razvoj XD-a do sada uložio oko 18 milijuna kuna, a simpatični električni automobil uskoro će se moći nabaviti za paprenih 50.000 eura.

Pročitajte još:

- Evo i jedna lijepa priča: Porsche i drugi ulagači zainteresirani za projekt prvog hrvatskog električnog automobila!

Foto:Flickr/ilustracija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram