Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2011

DOBRE VIJESTI: U rujnu zabilježen mjesečni rast broja izdanih odobrenja za građenje i to za 17,7 posto

Nakon dvoznamenkastog pada u kolovozu, u rujnu je zabilježeno smanjenje godišnje stope pada broja izdanih odobrenja za građenje...

Naime, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu je izdano 838 odobrenja za građenje što predstavlja godišnji pad od 8,4%, odnosno mjesečni rast od 17,7 posto. Veliki udio (oko 71%) u broju izdanih odobrenja za građenje otpada na izgradnju zgrada te je tako mjesečni rast od 20% u broju izdanih odobrenja za građenje novih zgrada imao veliki utjecaj na mjesečni rast ukupno izdanih odobrenja.

Uzmemo li u obzir vrstu građevina 83,2% odobrenja izdano je za izgradnju zgrada dok je 16,8% izdano za izgradnju ostalih građevina. Prema vrstama građenja 80,3% odobrenja izdano je za novogradnju dok je 19,7% izdano za rekonstrukcije. U razdoblju od siječnja do rujna spomenuti pokazatelj bilježi pad od 4,5% u odnosu na isto razdoblje lani. Sukladno padu aktivnosti u građevinskom sektoru očekivano je zabilježen pad i u broju zaposlenih u građevinarstvu i to za 5,24% godišnje što predstavlja kontinuirani pad već 25 mjesec za redom. Iako godišnja stopa pada broja zaposlenih u ovoj godini bilježi smanjenje, broj ukupno zaposlenih u građevinarstvu dosegao je razinu s početka 2006. godine.

RBA analitičari:

Smanjenje godišnje stope pada broja zaposlenih prvenstveno je posljedica činjenice da postojeće građevinske tvrtke već odavno posluju s smanjenim kapacitetima. Najveći pad broja zaposlenih zabilježen je na gradnji zgrada (-9,9% godišnje) što je direktna posljedica smanjene stambene gradnje radi velikog pada potražnje. Tržište nekretnina i dalje prolazi teško razdoblje u kojem prodaja gotovo stagnira te je ponuda daleko veća od potražnje stoga nije realno za očekivati i skoriji oporavak fizičkih pokazatelja u građevinskom sektoru.

Pročitajte još:

- NEKRETNINE: U kolovozu zabilježen godišnji pad obujma građevinskih radova od 8,9 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram