Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2011

NOVI TREND: Prodaja zlata u Kini u zadnjih godinu dana porasla gotovo šest puta

Kineske su tvrtke u samo jednom mjesecu ove godine, u rujnu, preko Hong Konga iz prekomorskih zemalja uvezle i ponudile na prodaju kineskim građanima čak 56,9 tona zlata...

Ako se uzme u obzir je u cijeloj prošloj godini Kina prosječno mjesečno uvozila oko 10 tona zlata, lako je zaključiti kako je od početka godine eksponencijalno rastao interes Kineza za ovom plemenitom kovinom, javlja SrebroZlato.

Tijekom tri ovogodišnja ljetna mjeseca, od srpnja do rujna, Kina je uvezla oko 140 tona zlata, što je za 20 tona više nego što je iznosio uvoz tijekom cijele 2010. godine, izvještava Financial Times. U izvještaju se napominje kako kineska vlada ne objavljuje podatke o ukupnom uvozu, no objavljuju se podaci o uvozu preko honkonške luke, koja se smatra najvećom tranzitnom točkom ulaska inozemnoga zlata za kinesko tržište, pa se na temelju tih brojki može dobiti dobra slika o ukupnoj kineskoj potražnji.

Povećana potražnja u vrijeme korekcije

Snažan porast prodanih količina bio je prouzročen padom cijene zlata koja se dogodila u drugoj polovici rujna, kada se cijena, nakon što je dosegnula povijesni vrhunac od 1920 dolara i 30 centi za uncu (31,1 gram), naglo srušila na 1534 dolara za uncu, što je najniža cijena dostignuta u zadnjih pet mjeseci. Kinezi su povećanom potražnjom upravo u vrijeme korekcije pokazali kako pažljivo biraju trenutak kupnje, i nastoje iskoristiti svaku sniženje cijene za jačanje svojih pozicija u plemenitim kovinama, prenosi portal SrebroZlato.

Kina je drugi najveći svjetski potrošač zlata, odmah iza Indije. Nastojanja Kineza da se kupnjom plemenitih kovina zaštite od prilično velike stope inflacije, koja je u ljetnim mjesecima dosegnula 6,5 posto, jedan je od glavnih razloga povećane potražnje. No, zahvaljujući jačanju kupovne moći kineskih građana, ne povećava se samo prodaja zlata u formi poluga i kovanica. Rast prodaje zabilježen je i u segmentu nakita izrađenog od plemenitih kovina, koji je u protekloj godini porastao za čak 13 posto.

Analitičari predviđaju nastavak povećane potražnje barem još u idućih nekoliko mjeseci, sve do početka kineske nove godine koja po kineskom kalendaru započinje 23. siječnja 2012.

Pročitajte još:

- Njemačka odbila “posuditi” svoje zlatne rezerve kao kolateral za punjenje Europskog fonda za stabilizaciju

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram