Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2011

EUROPA u krizi: Sve izglednije da 2012. godina donosi nove ekonomske potrese

Zabrinutost i panika - tako bi se ukratko mogla opisati trenutno raspoloženje na svjetskim financijskim tržištima...

Jučer objavljeni podaci iz Eurostata - samo su potvrdili ono što već svi polako slutimo. Kraj 2011. godine Europa će pamtiti po novim ekonomskim potresima i dodatnom gospodarskom usporavanju. Eurostat je jučer objavio kako su Cipar, Portugal i Nizozemska u trećem kvartalu ostvarile negativan rast BDP-a, a isto se u četvrtom kvartalu predviđa i najmoćnijem gospodarstvu eurozone - onom njemačkom.

Nakon što je eurozona u trećem kvartalu ostvarila rat BDP-a od mizernih 0,2 posto, sve je izvjesnije kako će posljednji, četvrti kvartal, cijelu eurozonu baciti u novu recesiju.

Upravo to rekao je novi predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. On očekuje kako će blok 17-zemalja članica eurozone do kraja godine ući u novu "blagu" recesiju.

Bez obzira na nedavne promjene političkog vodstva u Grčkoj i Italiji, financijska tržišta i dalje ne pokazuju znakove većeg oporavka niti povjerenja da se europska dužnička kriza rješava na odgovarajući način. Prinosi na talijanske desetogodišnje obveznice ponovno su premašili 7 posto, španjolske obveznice prodaju se uz prinose kakvi nisu viđeni još od 1997. godine, a osjetan rast bilježe i prinosi na francuske obveznice zbog straha da će talijanski dug od 1,8 bilijuna eura imati dramatičan utjecaj na poslovanje francuskih banaka. Podsjetimo, francuske bankarske grupacije najveći su talijanski kreditori.

Istovremeno, glavni gospodarski savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame izjavio je  da je europska dužnička kriza glavna prijetnja gospodarskom oporavku SAD-a.

"Dužnička kriza u Europi, bankarski problemi u Europi na vrhu su svačije ljestvice rizika, Jasno da Europa izaziva golemu bojazan. Mislim da su Europljani sposobni riješiti svoje probleme. Važno je da djeluju brzo, jer se ne radi samo o prijetnji Europi i SAD-u, nego i cijelom svijetu", upozorio je Obamin savjetnik Alan Krueger.

Vjerojatnost za daljnje pogoršanje dužničke krize iznimno je visoka. Italija, Grčka, Irska, Portugal i Španjolska u mjesecima koji su pred nama biti će prisiljene na provođenje nepopularnih mjera štednje kako bi spriječile tržišta obveznica da ih natjeraju u default. Gotovo svi relavantni ekonomisti slažu se s procjenom kako će drastične mjere štednje prouzrokovati novu recesiju, sigurno u Europi, a možda i na ostatku globalnog tržišta.

Nadu ne ulijeva niti činjenica da glavni europski obrambeni mehanizam - fond za stabilizaciju (EFSF) sve teže prodaje svoje obveznice, a planirano povećanje kapitala na 1 bilijun eura sada postaje znanstvena fantastika.

Nakon svega možemo samo zaključiti da je sve izglednije da 2012. godina Europi donosi samo novo crnilo i pesimizam...

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: EFSF je gubitak vremena, u deflaciji leži rješenje dužničke krize...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram