Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2011

RBA analitičari: Oporavak na tržištu rada možemo očekivati tek 2013. godine

Prema evidenciji HZZ-a u listopadu je registrirano 293.852 nezaposlene osobe, što je 10.185 osoba više nego u rujnu te 10.627 osoba manje nego u listopadu prošle godine...

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini posljedica je prilijeva zaposlenih na sezonskim poslovima u nezaposlenost nakon završetka turističke sezone. To potvrđuje i podatak da je većina novoprijavljenih došla po isteku ugovora o radu na neodređeno vrijeme iz djelatnosti i županija sezonskog karaktera.

Iz evidencije nezaposlenih u listopadu je izašlo 28.647 osoba, što je 54,1% više nego u listopadu prošle godine. Gotovo polovica osoba evidenciju je napustila zbog zapošljavanja, koje je za 40,7% više nego u listopadu 2010. godine. Za 68,8% je porastao i broj izlazaka iz evidencije zbog ostalih razloga. S druge strane, u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 38.832 osoba, što je 15,7% više nego u istom mjesecu prošle godine.

RBA analitičari:

Iako se u posljednja dva mjeseca vide neka pozitivna kretanja na tržištu rada, ona zapravo predstavljaju tek zaustavljanje negativnih trendova. Osim toga, da je tržište rada još uvijek daleko od oporavka govori i podatak da je broj nezaposlenih u listopadu ove godine bio za više od 65 tisuća veći nego u pretkriznom listopadu 2008. (+28,6%).

Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, međutim upitno je hoće li se očekivani rast gospodarstva u trećem tromjesečju nastaviti. Čak i ako bude pozitivnih iznenađenja, njihov učinak će vjerojatno biti preslab da bi potaknuo snažnije zapošljavanje. Gospodarska kretanja u 2012. sasvim su neizvjesna, a osjetniji gospodarski rast ne treba očekivati prije 2013. pa tako ni oporavak na tržištu rada.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram