Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2011

U listopadu ubrzan rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu. Do kraja godine očekuje se daljnji rast...

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku proizvođačke cijene ukupne industrije bilježe ponovno usporavanje rasta...

Naime, nakon godišnjeg rasta od 7,1% zabilježenog u rujnu, proizvođačke cijene za ukupnu industriju porasle su u listopadu za 6,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome, još uvijek veći rast cijena zabilježen je na nedomaćem tržištu gdje je godišnji rast iznosio 7,6% iako zabilježena stopa predstavlja usporavanje stope rasta, dok su na domaćem tržištu cijena ukupne industrije porasle 6,3% godišnje što ujedno predstavlja i intenziviranje stope rasta. Glavni generator rasta proizvođačkih cijena industrije od 0,3% na mjesečnoj razini u potpunosti su cijene na domaćem tržištu koje bilježe rast od 0,6% dok je na nedomaćem tržištu zabilježen pad cijena od 0,4% mjesečno.

Rast cijena energije i dalje ima značajan utjecaj na ukupan rast cijena kako na domaćem tako i na nedomaćem tržištu. Izuzmemo li energiju proizvođačke cijene na domaćem tržištu bilježe rast od 3,2% godišnje dok na nedomaćem tržištu bilježe rast od 4,4 posto. Povećanje cijena energije prvenstveno je posljedica rasta proizvođačkih cijena naftnih derivata te cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. Promatrano prema GIG-u najveći godišnji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu zabilježen je u segmentu energije (+14,6%) kao i na mjesečnoj razini gdje je zabilježen rast od 1,3 posto.

Prema područjima i odjeljcima NKD-a godišnjem rastu cijena na domaćem tržištu najviše su pridonijele više cijene u kategoriji rudarstva i vađenja koje bilježe značajno ubrzanje rasta cijena od 16,2% godišnje. Pri tome se ističe rast cijena u segmentu vađenja nafte i prirodnog plina koje bilježe godišnji rast od 24,7 posto. Cijene prerađivačke industrije također bilježe godišnji rast na domaćem tržištu i to od 6,5% koje su prvenstveno posljedica rasta cijena u segmentu proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+29,1% godišnje), proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (+7,2% godišnje) te proizvodnje metala (+8,8% godišnje).

RBA analitičari:

Do kraja godine možemo očekivati pojačan utjecaj rasta cijena energenata u odnosu na prošlu godinu, te utjecaj i drugih sastavnica (prvenstveno proizvodnja prehrambenih proizvoda) na ukupan rast proizvođačkih cijena industrije. Podaci za prvih devet mjeseci pokazuju da snažnije prelijevanje rasta proizvođačkih cijena na potrošačke i dalje izostaje s obzirom da se domaća potražnja još uvijek nije značajnije oporavila.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram