Zatvori
Jasmin Hadzic
09/11/2011

Ako američki Senat prihvati izmjenu jednog zakona, Facebook će vjerojatno odgoditi svoj izlazak na burzu

Već se duže vrijeme spekulira o Facebookovom izlasku na burzu koji bi se navodno trebao dogoditi već na proljeće iduće godine...

Jedan od glavnih razloga zašto svi pretpostavljaju da će Facebook uskoro izaći na burzu jest trenutno važeći zakon prema kojem svaka privatna kompanija koja ima više od 500 individualnih dioničara mora početi javno objavljivati svoje financijske rezultate. U teoriji, tvrtka i nakon početka objave poslovnih performansi može ostati privatna, ali za 99,1% njih to znači uvrštavanje dionica na javno dioničko tržište. Upravo je ovaj zakon natjerao Google na IPO 2004. godine.

Facebook je do sada nekoliko puta odgađao izlazak na burzu kako bi "podebljao" svoje prihode i pojačao profitabilnost poslovanja, no mnogi vjeruju kako kompanija sada ima blizu 500 individualnih dioničara. Iako dio analitičara tvrdi kako Facebook od Američke komisije za burze i vrijednosnice (SEC) može zatražiti posebno izuzimanje od gore navedenog zakona, možda to neće biti niti potrebno jer je jučer u američkom Senatu predložena izmjena spornog zakona prema kojoj se limit individualnih dioničara podiže na 2.000, s tim da se zaposlenici - dioničari ne računaju.

Ukoliko ovaj zakon bude prihvaćen, Facebook će gotovo sigurno odgoditi svoj izlazak na burzu.

S druge strane...

U jeku velikih i uspješnih tehnoloških IPO-a koji su se dogodili (Linkedin, Groupon, HomeAway, Pandora) i koji će se dogoditi do kraja godine (Zynga, Yelp) - menadžment Facebooka možda ipak zaključi kako je došlo vrijeme da se njihove dionice pojave u NASDAQ tehnološkom indeksu.

Facebook će do kraja ove godine dostići prihode od impresivne 4 milijarde dolara, a nakon izlaska na burzu svima omiljena društvena mreža mogla bi imati tržišnu vrijednost od oko 80 milijardi dolara, dok neki tvrde kako će Facebook u IPO-u dostići vrijednost od vrtoglavih 100 milijardi dolara.

Vidjet ćemo...

Pročitajte još:

- Otkrivamo 20 najpopularnijih dionica privatnih kompanija koje će tek izaći na burzu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram