Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2011

Uzaludno sastančenje: Zaključak G-20 summita u Cannesu jest da nema zaključka

U Cannesu u Francuskoj završio je summit grupe G-20 koja okuplja najveće industrijske zemlje Zapada i gospodarske sile svijeta u razvoju...

Nažalost, nakon silnog sastančenja koje je uglavnom potrošeno na kritiziranje propalog grčkog referenduma, zaklučak jest - da nema zaključka.

Premijeri i predsjednici 20 zemalja obećali su da će raditi na obnovi globalnog ekonomskog rasta i ubrzanju zapošljavanja.  U zajedničkom priopćenju nakon dvodnevnog susreta na vrhu navodi se potreba da "globalizacija treba služiti interesima naroda", prenosi Glas Amerike.

Dnevnim redom summita je dominirala dužnička kriza u Grčkoj, odnosno grčko okolišanje u vezi s međunarodnim planom sanacije grčke ekonomije koji predviđa otpis oko 100 milijardi eura grčkog duga, ali i oštre mjere štednje.

Čelnici skupine G20 pozvali su Europsku uniju da radi na tome da kako bi se spriječila slična kriza u Italiji.

Zajedničko priopćenje summita odaje priznanje sveobuhvatnim europskim naporima da se uspostavi financijska stabilnost. Međutim, zemlje se nisu obvezale na davanje donacija u posebni europski fond čiji je zadatak sanirati buduće hitne slučajeve poput aktualnog, grčkog.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da su ključne europske ekonomije, francuska i njemačka, odlučne u namjeri da obrane europsko jedinstvo i zajedničku valutu.  On je ponovio da će Grčka, ukoliko odbaci međunarodni sanacijski plan, morati napustiti euro-zonu.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da su sudionici summita ostvarili važan napredak na putu stabiliazcije svjetske ekonomije, ali je u Europi – kako je rekao – "preostalo mnogo teškog posla".

Pročitajte još:

- U Cannesu se danas pregovara o povećanju kapitala MMF-a, Italija je stavljena pod “monitoring”

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram