Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2011

Završilo njemačko gospodarsko čudo: Nakon 27 mjeseci pada u listopadu rast stope nezaposlenosti!

Ovaj statistički podatak mogao bi biti velika prekretnica...

Ako je bil0 upitno usporavanje svjetskog gospodarstva -  stiže dokaz...

Nakon nevjerojatnih 27 mjeseci pada, stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u listopadu je ostvarila neočekivani rast od skromnih 0,1 posto na 7 posto, prenose svjetske izvještajne agencije. Broj nezaposlenih u Njemačkoj u listopadu je tako povećan za 10.000 na 2,74 milijuna. Svi tržišni indikatori i dalje upućuju na daljnji pad nezaposlenosti, pa se svi nadaju kako su ovi podaci iz listopada samo privremeno usporavanje dobro nauljenog njemačkog stroja.

Analitičari ne kriju svoje iznenađenje objavljenim podacima, budući su u listopadu svi očekivali novi blagi rast zaposlenosti.

Njemačka je u drugom kvartalu godine zabilježila rast BDP-a od zabrinjavajućih 0,1 posto, dok službene prognoze njemačke vlade govore o gospodarskom rastu od 3 posto na godišnjoj razini. Službene prognoze njemačke vlade govore i o padu stope nazaposlenosti na 6,7 posto iduće godine.

No, pitanje je da li će Njemačka moći još dugo odilijevati turbulencijama koje se šire eurozonom. Naravno, riječ je o dužničkoj krizi koja s najavom referenduma u Grčkoj ponovno prijeti cijeloj eurozoni. Ako Grci na referendumu odbiju pomoć EU-a, Grčka će biti prisiljena objaviti bankrot i tako gotovo sigurno baciti u recesiju barem dio eurozone.

Zajedno s onim francuskim, njemačke su banke poprilično izložene u Grčkoj.

Pročitajte još:

- Nijemci su čudo: Nezaposlenost u Njemačkoj pada već 27. mjesec za redom!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram