Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2011

MMF planira otvoriti "ograničenu" kreditnu liniju za manja posrnula europska gospodarstva?

Već  se neko vrijeme spekulira o sudjelovanju MMF-a u spašavanju, odnosno izvlačenju Europe iz dužničke krize...

Ranije ovog tjedna pojavile su se glasine kako će se Međunarodni monetarni fond (MMF) sa sjedištem u Washingtonu aktivno uključiti u dokapitalizaciju Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF). Podsjetimo, EU politički čelnici odlučili su kako će se uz pomoć vanjskih ulagača kapital EFSF-a podići na oko bilijun eura sa sadašnjih 440 milijardi eura.

Tada su mediji spekulirali kako će MMF otvoriti poseban ulagački račun za EFSF unutar samog MMF-a i na taj način omogućiti dioničarima MMF-a i državnim ulagačkim fondovima da pomognu eurozoni. Direktorica MMF-a Christine Lagarde navodno je oko toga već pregovarala s visokim predstavnicima EU-a i eurozone.

A pred ovotjedni G-20 summit u Cannesu, stižu vijesti kako MMF planira otvoriti "ograničenu" šestomjesečnu kreditnu liniju za posrnula europska gospodarstva. Bloomberg javlja kako će ta vrsta pomoći biti beskorisna za najveća gospodarstva Europe poput Francuske, Španjolske ili Italije, ali mogla bi biti zanimljiva manjim europskim državama. MMF-ov program pomoći navodno će biti dostupan i zemljama koje se nalaze izvan Europe, pa će ga tako moći koristiti jedan Egipat ili Tunis koji su nedavno prošli kroz turbulentne promjene političkih sustava i hitno im je potreban svježi kapital.

Kao što smo već naveli, MMF-ova kreditna linija trebala bi biti iznimno ograničena. Limit će se određivati individualno u odnosu na veličinu gospodarstva i stanje državnih financija pojedine zemlje. Tako bi Italija iz njega mogla izvući "samo" 44 milijarde eura, što je nedovoljno za bilo kakvo ozbiljnije saniranje rupa u talijanskom državnom proračunu.

Ipak, zbog ovdje navedenih ograničenja, države koje zatraže pomoć od MMF-a dobit će i nešto blaže uvjete kreditiranja, pa bi građani država u nevolji mogli izbjeći velika otpuštanja i reforme socijalnih izdvajanja koje obično dolaze s MMF-ovim angažmanom.

Nama ovo zvuči kao nešto što bi moglo biti zanimljivo za Hrvatsku...

Pročitajte još:

- GLASINE: MMF će sudjelovati u izvlačenju Europe iz ralja velike dužničke krize

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram