Zatvori
Poslovni Puls
01/11/2011

Upozorenje Raiffeisen analitičara: Do kraja godine neće biti oporavka industrijske proizvodnje

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu je nastavljen pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini...

U odnosu na rujan prošle godine industrijska je proizvodnja manja za 2,3% (prema kalendarski prilagođenim podacima). Na mjesečnoj razini zabilježen je pak rast od 4 posto. Prema GIG-u na godišnjoj se razini ponovno pozitivni pomaci vide jedino kod proizvodnje kapitalnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je prema NKD-u pad na godišnjoj razini zabilježen u svim kategorijama (rudarstvo i vađenje, prerađivačka industrija te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija).

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bilježi pad od 1,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu proizvodnja kapitalnih dobara jedina ublažava negativne trendove (+6,2%). Prema NKD-u, u prvih je devet mjeseci zabilježen pad u svim područjima, pri čemu je najveći pad ostvaren u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (-6,0%). U prerađivačkoj industriji zabilježen je pad od 1,1%, pri čemu se ističe pad proizvodnje duhanskih proizvoda od 19,1% te pad proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 13,4 posto.

RBA analitičari:

S obzirom na značajnost koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u strukturi domaćeg izvoza, na izvoz bi u idućim mjesecima negativno mogao utjecati visoki pad proizvodnje koji je zabilježen u posljednjih nekoliko mjeseci. S druge strane, isto tako bitna stavka u izvozu proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (brodogradnja) posljednjih nekoliko mjeseci bilježi godišnje stope rasta, no pozitivan učinak je ograničen s obzirom na vrlo nisku prošlogodišnju bazu.

Do kraja ove godine ne očekujemo zamjetniji oporavak industrijske proizvodnje. Očekujemo, u najboljem slučaju, blage stope rasta pod utjecajem baznog učinka, što svakako ne čini oporavak uzmemo li u obzir pad tijekom prethodne dvije godine. Na industrijsku proizvodnju do kraja godine, ali i u prvoj polovini iduće godine negativno bi moglo utjecati moguće smanjenje narudžbi iz inozemstva (koje su u prvih osam mjeseci ove godine uglavnom snažno rasle) zbog usporavanja gospodarskog rasta inozemnih tržišta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram