Zatvori
Poslovni Puls
01/11/2011

Papandreou najavio kako će Grci na referendumu odlučivati o prihvaćanju uvjeta drugog paketa pomoći

Za prihvaćanje uvjeta drugog paketa pomoći teškog 130 milijardi eura grčka Vlada ovaj put će tražiti potporu građana Grčke...

Kako javljaju strane novinske agencije, grčki premijer George Papandreou jučer je rekao kako namjerava organizirati referendum o prihvaćanju drugog EU paketa pomoći teškog 130 milijardi eura, a namjerava i organizirati parlamentarno glasovanje o potpori vladajućoj "lijevoj" koaliciji kojoj mandat istječe 2013. godine.

"Mi vjerujemo našim građanima, vjerujemo u njihovu prosudbu, vjerujemo u njihovu odluku", kazao je jučer Papandreou. Referendum bi se trebao održati za nekoliko tjedana nakon što se finaliziraju uvjeti financijske pomoći iz Europske unije. Referendum o prihvaćanju drugog paketa pomoći mogao bi postati vrlo škakljivo političko pitanje jer prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja oko 60 posto Grka ne odobrava uvjete drugog paketa pomoći.

Podsjetimo, šefovi eurozone prošli su tjedan postigli dogovor o 130 milijardi eura vrijednom drugom paketu pomoći Grčkoj koji uključuje i otpis 50 posto vrijednosti grčkog duga. To bi trebalo umanjiti ukupni grčki dug za oko 100 milijardi eura odnosno spustiti zaduženost sa sadašnjih 160 posto BDP-a na "samo" 120 posto BDP-a do 2020. godine.

Bez obzira na referendum postavlja se pitanje da li Grčka uopće ima izbor ne prihvatiti pomoć iz EU-a? Da nedavno nije odobrena tranša pomoći teška 8 milijardi eura - Grčka bi bankrotirala u sljedeća dva tjedna.

A ne treba zaboraviti i na ogorčenost i bijes koji je zavladao Grčkom nakon cijelog niza "bolnih rezova" koje je grčka vlada morala provesti kako bi se uopće kvalificirala za korištenje sredstava EU pomoći.

Sve u svemu - Grčka i dalje ostaje gorući problem za eurozonu i EU...

Pročitajte još:

- Nijemci bijesni jer Grčka pred bankrotom od Francuske kupuje 300 milijuna eura vrijedne razarače

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram