Zatvori
Poslovni Puls
01/11/2011

Vijest o grčkom referendumu šokirala Europu i svijet. Nijemci žele Grke izbaciti iz eurozone!

Baš kad smo pomislili da smo uplovili u nešto mirnije vode nakon što je Europa donijela plan izlaska iz dužničke krize za Grčku i druga posrnula euro-gospodarstva - stižu uznemirujuće vijesti...

Ponovno "veselo" u Grčkoj...

Nakon što je grčki premijer George Papandreou jučer iznenadio svjetsku javnost najavom kako planira organizirati referendum o prihvaćanju drugog paketa EU pomoći teškog 130 milijardi eura - danas stižu bijesne reakcije iz cijele Europe. Italija, Njemačka i Francuska poručuju kako će neočekivana najava referenduma samo dodatno zakomplicirati stanje na financijskim tržištima. Većina europskih burzovnih indeksa, kao i oni u SAD-u u ovom trenutku bilježe pad vrijednosti. I američka rejting agencija Fitch upozorila je kako će referendum dramatično ugroziti sve napore oko spašavanja grčkog gospodarstva i cijele eurozone.

Vijest o referendumu posebno je razbijesnila Nijemce koji su najveći financijeri pomoći Grčkoj.

‘To je još jedan dokaz da je bila pogreška što Grčka nije odmah izbačena iz eurozone’, komentirao je Wolfgang Gerke, profesor bankarstva i predsjednik organizacije Bavarski financijski centar. Talijanski premijer Silvio Berlusconi poručuje kako je referendum "pogreška", dok predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso kažu kako Grčka mora poštivati obveze koje je preuzela.

"Primili smo na znanje najavu grčkih vlasti o održavanju referenduma. Uvjereni smo da je dogovor (postignut na summitu eurozone) najbolji za Grčku. U potpunosti vjerujemo da će Grčka poštovati preuzete obveze u vezi s eurom i međunarodnom zajednicom", ističe se u njihovom zajedničkom priopćenju.

Podsjetimo, na prošlotjednom EU summitu europski su čelnici postigli dogovor o novom paketu pomoći teškom 130 milijardi eura koji uključuje otpis 50 posto vrijednosti grčkog duga, ali Grčkoj nameće obvezu provođenja novih "bolnih rezova" poput smanjenja plaća za djelatnike u javnom sektoru, smanjenja mirovina većih od 1.000 eura, novih poreznih nameta itd.

I dok Europa svim silama pokušava zauzdati dužničku krizu u Grčkoj kako se ista ne bi proširila na druge zemlje eurozone - Grci drugu "rundu" pomoći uglavnom doživljavaju kao najobičniju politčiku ucjenu.

Analitičari su u strahu kako će Grci na referendumu odbiti drugi paket pomoći EU-a što bi gotovo sigurno rezultiralo defaultiranjem i novom financijskom krizom za eurozonu koja bi se vrlo lako mogla pretvoriti u snažnu ekonomsku recesiju. A da su njihovi strahovi opravdani pokazuje i ispitivanje javnog mnijenja prema kojem čak 60 posto Grka ne odobrava dogovorene uvjete drugog paketa pomoći.

Nakon svih ovih vijesti sasvim je jasno da Grčka i dalje ostaje najveći ekonomski problem svjetske financijske zajednice...

Pročitajte još:

- Muke po EFSF-u: Nakon Kineza i Japanci otklonili mogućnost hitne dokapitalizacije EFSF-a

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram