Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2011

Tržište novca: Nestao optimizam sa svjetskih deviznih tržišta

Posljednji dan prošlog tjedna tečaj EUR/USD se na međunarodnim tržištima kretao u vrlo uskom rasponu oko razine od 1,417 dolara za euro na kojoj je trgovanje i otvoreno i zatvoreno...

Razmjerno snažan rast tečaja koji je zabilježen u četvrtak tako je zaustavljen, čemu je pridonijelo kretanje prinosa na aukciji talijanskih obveznica (rast prinosa), što je bio prvi test stvarnog povjerenja investitora u nove mjere za rješavanje dužničke krize oko kojih su se čelnici eurozone dogovorili na sastanku u srijedu. Euro je i jutros nastavio slabiti u odnosu na dolar te se spustio ispod 1,40 dolara za euro.

Jutros je japanski jen u odnosu na američki dolar naglo porastao; najviše u posljednje tri godine. Naime, nakon što su posljednjih mjeseci prevladavali aprecijacijski pritisci na jen, u kojem su investitori počeli tražiti novo sigurno utočište nakon što je Švicarska središnja banka fiksirala donju granicu tečaja EUR/CHF, Japanska je središnja banka odlučila intervenirati na deviznom tržištu kako bi smanjila pritisak na domaću valutu i olakšala položaj izvoznika. Jutros je tako jen u odnosu na dolar oslabio sa 75 na iznad 79 jena za dolar.

U petak je kuna blago deprecirala naspram eura na razine oko 7,497 kuna za euro, gdje je i zatvoren dan. Glavni generator potražnje je bio bankarski sektor. Promet devizama je bio malo jačeg volumena nego prethodnih dana.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,485329 kuna za euro.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram