Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2011

Svjetsko tržište: Dramatična intervencija japanske središnje banke, značajan rast talijanskih prinosa...

Jutros je japanski jen u odnosu na američki dolar naglo porastao - najviše u posljednje tri godine...

Naime, nakon što su posljednjih mjeseci prevladavali aprecijacijski pritisci na jen, koji je porastao na najvišu razinu u odnosu na dolar nakon Drugog svjetskog rata, Japanska je središnja banka odlučila intervenirati na deviznom tržištu kako bi smanjila pritisak na domaću valutu i olakšala položaj izvoznika.

GfK indeks potrošačkog povjerenja u Velikoj Britaniji u listopadu je zabilježio pad iznad očekivanja te je iznosio -32. Osobna potrošnja u Francuskoj na godišnjoj razini bilježi ubrzanje stope pada s 0,1% u kolovozu na -1,3% u rujnu. Na mjesečnoj razini spomenuti pokazatelj bilježi pad od 0,5 posto.

Osobni prihodi u SAD-u nakon pada od 0,1% u kolovozu bilježe blagi rast od 0,1% u rujnu. Osobna potrošnja u SAD-u u rujnu je očekivano porasla 0,6 posto. U. Of Michigan indeks povjerenja potrošača u listopadu je iznosio 60,9 što je iznad očekivanja.  Iako je u petak jutarnje trgovanje bilo još uvijek pod utjecajem pozitivnog raspoloženja nakon EU summita sredinom tjedna u nastavku trgovanja aukcija talijanskih obveznica pokazala je da su popriličan oprez i neizvjesnost još uvijek prisutni na tržištu.

Naime, uz nešto nižu potražnju u usporedbi s prethodnim aukcijama (bid/cover 1,27) desetogodišnji prinos bio je nešto viši od 6% dok su trogodišnji prinosi dosegnuli razine posljednji put zabilježene 2000. godine (4,93 posto). I američke i njemačke obveznice petak su zaključile s tjednim porastom prinosa, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram