Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2011

Muke po EFSF-u: Nakon Kineza i Japanci otklonili mogućnost hitne dokapitalizacije EFSF-a

Nakon što su visoki dužnosnici EU-a prošli tjedan odlučili kako je Europski fond za stabilizaciju (EFSF) potrebno hitno dokapitalizirat s nekih 600 milijardi eura - čini se kako ulagači baš i nisu previše zainteresirani za spašavanje Europe iz ralja dužničke krize...

Direktor EFSF-a Klaus Regling ovih dana boravi u Japanu nakon što je preko vikenda "dobio košaricu" u Kini. Regling pokušava pronaći vanjske ulagače koji bi bili spremni upucati nekoliko stotina milijardi eura u glavni europski financijsko - sigurnosni mehanizam. Za razliku od prošle runde dokapitalizacije na 440 milijardi eura u kojoj su sudjelovale samo zemlje članice eurozone, ovaj put EFSF želi pronaći kapital kod vanjskih ulagača.

Postoji nekoliko scenarija za dokapitalizaciju EFSF-a, no navjerojatniji je onaj u kojem će EFSF otvoriti posebni ulagački fond (special purpose investment vehicle (SPIV) koji će biti otvoren vanjskim ulagačima, privatnim ulagačima i velikim državnim ulagačkim fondovima.

Postoji samo jedan problem - ulagači baš i ne čekaju u redovima...

Japan je najveći ulagač u EFSF-ove AAA obveznice izvan eurozone i Tokio je već u nekoliko navrata naglašavao kako je i dalje spreman kupovati obveznice EFSF-a, no kako sada stvari stoje - Japanci ipak ne žele svoje devizne rezerve uložiti u gore spomenuti SPIV i tako dokapitalizirati EFSF.

"Japanska će vlada i dalje kupovati obveznice EFSF-a koje su izdane u posljednjih 10 mjeseci, a biti ćemo u kontaktu oko daljnje suradnje", rekao je Regling nakon sastanka s japanskim ministrom financija.

Šuška se kako su europski dužnosnici već razgovarali i s predstavnicima Rusije i Brazila koji su također izrazili spremnost za sudjelovanje u dokapitalizaciji EFSF-a.

Posljednje glasine koje kolaju financijskim tržištima govore kako je dramatično porasla vjerojatnost da će se dokapitalizacija EFSF-a na kraju odraditi u koordinaciji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji bi mogao postati posrednik u odnosu s vanjskim ulagačima.

Ispred Europe je još puno - puno posla...

Pročitajte još:

- Obama poručio kako će SAD pomoći svojim “europskim saveznicima” u borbi protiv dužničke krize

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram