Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2011

DOBRE VIJESTI: U rujnu izvoz roba skočio 10,6 posto na 858 milijuna eura

Prema podacima DZS-a izvoz roba u rujnu je iznosio 858 milijuna eura, što je 10,6% više u odnosu na rujan prošle godine, dok je robni uvoz iznosio 1,34 milijarde eura, što je pad od 1,3% u odnosu na rujan 2010. godine...

Zbog rasta izvoza uz istovremeni pad uvoza, pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 64%, dok je deficit vanjskotrgovinske bilance iznosio 479 milijuna eura. U posljednjem izvješću, DZS je značajno revidirao podatke o izvozu roba u kolovozu, pri čemu je iznos izvoza revidiran za više od 130 milijuna eura pa je umjesto godišnje stope pada od 20,5% prema novim podacima izvoz roba u kolovozu pao tek 1,3% na godišnjoj razini.

U prvih devet mjeseci izvoz roba je iznosio 6,78 milijardi eura, što je 5,2% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Rastu izvoza značajno je pridonio rast izvoza ostalih prijevoznih sredstava (brodovi) od 18,8% u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, koji čine 15,4% ukupnog izvoza. I druga najznačajnija komponenta izvoza, izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, zabilježio je godišnji rast, i to od 11,2 posto. S druge strane, uvoz roba u prvih devet mjeseci iznosio je 11,07 milijardi eura, što je 0,7% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, pad uvoza u prvih devet mjeseci rezultat je negativne stope u prvoj polovini godine, dok je treće tromjesečje donijelo blagi rast uvoza (+1,6% godišnje). Isto tako, zbog slabljenja kune u odnosu na euro (u 2011. u odnosu na 2010.), u kunama izraženi iznosi uvoza i izvoza pokazuju snažniji rast izvoza i uvoza u prvih devet mjeseci. Izvoz je tako porastao za 7,4%, a uvoz za 1,4 posto.

RBA analitičari:

Prema kraju godine očekujemo blagi oporavak uvoza roba, dok je izvoz teže predvidjeti s obzirom na izrazitu volatilnost vrijednosno najznačajnije komponente (izvoz ostalih prijevoznih sredstava). Ipak, očekujemo da će u ovoj godini neto izvoz ostvariti pozitivan doprinos kretanju BDP-a, iako blažeg intenziteta nego prošle godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram