Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2011

Svjetsko tržište: Dobre vijesti iz SAD-a, optimizam vlada tržištima nakon zaključaka EU summita...

Tržišta su jučer reagirala s popriličnim olakšanjem na zaključke EU summita što je za posljedicu imalo rast njemačkih prinosa i sužavanje razlike u zahtijevanim prinosima većine drugih država u odnosu na benchmark vrijednosnice...

Dionička tržišta reagirala su porastom, a smanjena je potražnja za sigurnim utočištima. Međutim zaključci sa sastanka još uvijek nisu definirani do kraja pa tako primjerice još uvijek nije jasan način funkcioniranja EFSF-a.

Ipak, ostaje činjenica da je tržište barem privremeno dobilo zamah nošeno optimizmom da se dužnička kriza može riješiti zajedničkim dogovorom država eurozone i privatnog sektora. Američke državne obveznice dodatnu su podršku pronašle u razmjerno povoljnim ekonomskim objavama koje su potvrdile nastavak rasta gospodarstva i poboljšanja na tržištu rada.

Jučerašnji je dan na svjetskim tržištima obilovao ekonomskim objavama, a u fokusu je bila prva procjena BDP-a u trećem tromjesečju u SAD-u te podaci s američkog tržišta rada. U skladu s očekivanjima anualizirana stopa rasta američkog BDP-a u trećem je tromjesečju iznosila 2,5%, što je značajno ubrzanje rasta u odnosu na drugo tromjesečje kada je iznosila 1,3 posto.

I u ovom su tjednu podaci s tržišta rada u SAD-u pokazali da nema velikih promjena. Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenima u prošlom se tjednu spustio za svega 2 tisuće u odnosu na tjedan prije. Broj zahtjeva kontinuirano nezaposlenih u drugom tjednu listopada pao je za 96 tisuća.

U eurozoni u fokusu su bili indikatori poslovne klime i potrošačkog povjerenja u listopadu. Indikator poslovne klime pao je na -0,18, što je manji pad od očekivanog, dok je indikator povjerenja potrošača prema očekivanjima ostao na -19,9. Konačno, indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj pokazao je blago usporavanje rasta. Godišnja je stopa inflacije u listopadu tako iznosila 2,5 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram