Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2011

Evo koje domaće banke nude najbolje kamate za oročenu kunsku štednju uz fiksnu kamatnu stopu

Bloger Kiboke objavio je zanimljivu analizu - usporedbu domaćih banaka koje nude najbolje kamate za oročenu kunsku štednju uz fiksnu kamatnu stopu...

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

Štednja je prema statistikama - tamo negdje od početka neovisnosti Hrvatske pa do danas - narasla sa 4.8 na preko 160 milijard kuna. Prema tome, ne možete mi reći da i vi ne štedite. Ne vjerujem da ste baš svi u toliko dubokom siromaštvu da ne možete izdvojiti ponešto za crne dane.

Sad kad cash fondovi daju daleko mizernije prinose nego prije financijske krize, oročavam novac i to u kunama. Razlozi?

1. Bez obzira na razloge, kuna je stabilna.
2. Ne zarađujem u eurima, pa nema smisla gubiti novac na konverziji valuta.
3. Kamate su, iako nisu kao što su bile, i dalje veće nego kod deviznih štednji.

Ima ih sasvim dovoljno da pomislim kako nas namjerno plaše i neizravno uvjeravaju da je bolje pristati na manju kamatu nego na manju sigurnost, kao da je teško prekinuti oročenje na vrijeme ako nešto pođe po zlu i dođe do hiperinflacije.

Ja kao laik (možda pogrešno) smatram da će kamate na kune rasti zbog trendova. Primjetili ste da banke počinju nuditi kredite u kunama? Znači, trebaju im kune. Gdje će naći kune ako je sustav prezasićen eurima? Mi ćemo im dati. Hoće li se oni boriti za njih? Naravno.

Zbog toga sam napravio tablicu trenutnih fiksnih kamatnih stopa na oročenu štednju svih banaka za koje sam uspio naći podatke, i to za okvirni iznos od 10-20 tisuća kuna. Neke banke nude samo promjenjivu kamatu ili ne nude podatke na netu: Volksbank, KBZ, Centar banka, Međimurska, IMEX, Samoborska, KABA, Jadranska. Ovdje se radi o konkretnim brojkama, ne dovodim u pitanje koliko je koja banka stabilna, pouzdana, korumpirana i sl. Svaka banka ima neke specifičnosti pa podaci nisu savršeni, ali za brzinski pregled i kao pokazatelj će svakome dobro doći. Pogledajte sami.

Gledajući samo te kriterije, uvjerljivo najbolja je Nava banka a daleko najgora Zagrebačka banka - provjerio sam podatke, je li moguće da su im kamate stvarno tako niske? Uz štednju s premijom kamata im je nešto bolja, ali imaju i druge banke bonuse i dodatne kamate. Evo i podataka u PDF-u, poredao sam banke po prosječnoj kamati. Iako banke u Liderovom članku oprezno napominju da je svaka štednja dobra štednja, nadam se da sam vam pomogao u izboru boljih među njima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram