Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2011

NEKRETNINE: U kolovozu zabilježen godišnji pad obujma građevinskih radova od 8,9 posto

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je zabilježeno usporavanje stope pada pokazatelja obujma građevinskih radova...

Naime, nakon pada od 12,5% u srpnju u kolovozu je zabilježen pad od 8,9% na godišnjoj razini. Zabilježeni pad prvenstveno je posljedica snažnog pada obujma građevinskih radova na zgradama od 14,1% u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je obujam građevinskih radova na ostalim građevinama zabilježio godišnji pad od 4,3 posto.

Iako je u kolovozu zabilježeno usporavanje stope pada obujma građevinskih radova ne možemo još govoriti o nekom trendu obzirom da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen prosječni pad spomenutog pokazatelja od 8,9% godišnje. Na mjesečnoj razini spomenuti pokazatelj bilježi pad od 0,9% što je posljedica pada obujma građevinskih radova na zgradama od 4,2% mjesečno obzirom da je na gradnji ostalih građevina zabilježen mjesečni rast od 1,9 posto.

Pad obujma građevinskih radova na izgradnji zgrada posljedica je negativnih trendova prisutnih na tržištu nekretnina. Naime, prodaja koja gotovo stagnira osigurava na tržištu veliki broj neprodanih nekretnina (uglavnom stanova) te ne postoji potreba za izgradnjom novih. Iako pokazatelji u građevinarstvu bilježe negativne trendove broj registriranih poslovnih subjekata koji se bave građevinarstvom, prema posljednjim podacima DZS-a na kraju lipnja, zabilježio je godišnji rast od 2,3% odnosno 536 subjekata više. Međutim obzirom na pad obujma građevinskih radova smanjen je broj aktivnih poslovnih subjekata koji se bave građevinom za 7,1% u odnosu na lipanj 2010. godine odnosno neaktivno je postalo 1.100 poslovnih subjekata.

RBA analitičari:

Do kraja godine možemo očekivati daljnji pad stope obujma građevinskih radova. Naime, podaci o broju izdanih odobrenja za građenje, nakon kojih slijedi izgradnja, ukazuju na daljnji pad u obujmu građevinskih radova (u prvih osam mjeseci ove godine izdano je 4% manje odobrenja za građenje u odnosu na isto razdoblje lani).

Pročitajte još:

- Pad broja izdanih odobrenja za građenje u kolovozu – oporavak nekretninskog tržišta i dalje nije na vidiku

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram