Zatvori
Poslovni Puls
27/10/2011

Otkrivamo 20 najpopularnijih dionica privatnih kompanija koje će tek izaći na burzu

Ulaganje na tzv. sekundarnim tržištima postaje sve popularnije među ulagačima koji se žele domoći komadića vlasništva nad kompanijama koje nisu izlistane na dioničkim burzama...

Tradicionalno, osnivači velikih uspješnih kompanija morali su čekati izlazak na burzu (IPO) kako bi svoje vlasničke udjele učinili likvidnima, no to više nije slučaj. U posljednjih nekoliko godina pojavili su se online  servisi tzv. "sekundarnih tržišta" na kojima ulagači mogu kupovati (trenutno) nelikvidne vrijednosne papire odnosno dionice. Tako osnivači dobivaju priliku da tvrtku dokapitaliziraju s nešto svježeg kapitala (ili lovu spreme u svoj džep) i maksimiziraju poslovne rezultate prije izlaska na burzu, dok ulagači mogu postati suvlasnici najzanimljivih privatnih kompanija na svijetu.

Jedan od dostupnih servisa sekundarnog tržišta, američki SecondMarket, ovih je dana objavio svoje redovno izvješće za treći kvartal. U prvih devet mjeseci ove godine ulagači su kupili dionice privatnih kompanija ukupne vrijednosti od 435 milijuna dolara što predstavlja dramatičan godišnji rast od 75 posto!

Očekivano, na SecondMarketu iznimno su popularne dionice najvećih internetskih kompanija poput Facebooka i Zynge koje će se tek pojaviti na burzi i svoje najveće dioničare pretvoriti u milijunaše, a u nekim slučajevima - u milijardere. Osim internet kompanija, na SecondMarketu iznimno su tražene i dionice "tradicionalnih" kompanija poput jednog Burger Kinga ili Bloomberga. U nastavku donosimo popis TOP 20 najpopularnijih dionica privatnih kompanija koje će tek izaći na burzu.

TOP 10 najpopularnih dionica kompanija koje financiraju venture capital fondovi:

TOP 10 najpopularnijih dionica kompanija koje ne financiraju venture capital fondovi:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram