Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2011

Rusija postala najveći proizvođač sirove nafte, ali u svijetu očekivano pada potražnja za naftom

Nakon što je cijena nafte tipa WTI početkom listopada pala ispod 80 dolara po barelu, a tipa Brent ispod 102 dolara po barelu, do kraja mjeseca cijene značajno porasle - iznad 90, odnosno iznad 110 dolara po barelu...

Određeni utjecaj na rast cijena imalo je blago poboljšanje raspoloženja na svjetskim tržištima zbog očekivanja da bi čelnici eurozone mogli uskoro iznaći sveobuhvatnije rješenje dužničke krize u eurozoni. Međutim, većina pokazatelja govori da bi u idućoj godini prosječna cijena nafte mogla biti niža nego u ovoj godini.

Naime, s obzirom da izgledi gospodarskog rasta ukupnog svjetskog gospodarstva pokazuju usporavanje rasta u 2012. godini, potražnja za naftom bi trebala također oslabiti, što bi rezultiralo smanjenjem cijena. Nadalje, geopolitička nestabilnost u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, koja je potaknula razmjerno snažan rast cijena početkom ove godine, polako izlazi iz fokusa tržišta. Velika razlika između WTI i Brent cijene u srednjem bi se roku trebala smanjiti, nakon što se u SAD-u povećaju kapaciteti za prijenos nafte do Meksičkog zaljeva, čime bi se smanjilo gomilanje zaliha u mjestu Cushing.

Okončanje sukoba u Libiji pozitivno je utjecalo i na proizvodnju nafte te članice OPEC-a. Pomalo iznenađujuće brzo, proizvodnja nafte u Libiji već se sada vratila na razine od oko 30% proizvodnje iz siječnja ove godine, a do kraja prve polovine sljedeće godine mogla bi dosegnuti 80% proizvodnje iz siječnja, što će malo smanjiti pritisak na proizvodnju Saudijske Arabije, koja je od početka sukoba u Libiji preuzela najveći dio nadoknade. Međutim, očekivanom blagom rastu proizvodnje u 2012. u odnosu na 2011. značajno će pridonijeti trenutno najveći proizvođač sirove nafte - Rusija, koja u ovoj godini bilježi najveću proizvodnju od raspada Sovjetskog Saveza.

RBA analitičari:

Konačno, očekujemo blago usporavanje rasta potražnje za sirovom naftom uslijed očekivanog usporavanja gospodarskog oporavka. Nepovoljnim kretanjima već sada pridonosi usporavanje rata potražnje za naftom u dvjema najvećim potrošačima sirove nafte na svijetu - Kini, koja je počela bilježiti stope pada potražnje na mjesečnoj razini, i SAD-u, koji je u trećem tromjesečju zabilježio smanjenje potražnje osobito za tekućim gorivima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram