Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2011

NEKRETNINE: Cijene kuća padaju diljem Hrvatske, osim u Splitu i Zagrebu

Kako javlja nekretninski portal Crozilla, na godišnjoj razini većina gradova bilježi pad cijena, a iznimke su tek Zagreb i Split u kojima su kuće tijekom rujna bile skuplje nego u istom razdoblju lani...

Prema podacima portala Crozilla.com, najveći porast rujanskih cijena na godišnjoj razini bilježi Split u kojem su cijene kuća bile za 35,6 posto više nego lani. Cijena tamošnjih kuća tijekom rujna iznosila je 2289 eura po metru kvadratnom, što je pak 1,5 posto niže no mjesec ranije.

Iznos od 1606 eura po metru kvadratnom tijekom rujna trebalo je izdvojiti za kuću s okućnicom na području Zadra i Zagreba. Cijene zagrebačkih kuća na godišnjoj su razini porasle za 2,7 posto, dok su na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto. Podaci pokazuju kako Zadar bilježi pad cijena kuća: na mjesečnoj razini  3 posto, a na godišnjoj razini 8,3 posto. Cijene kuća u Puli ostale su jednake onima u kolovozu: 1360 eura po metru kvadratnom, no na godišnjoj su razini pale čak za 7,2 posto. Kuće su tijekom rujna u većini  gradova, osim u Rijeci, bile jeftinije no mjesec ranije. Riječke kuće, čija je cijena tijekom rujna iznosila 1112 eura po metru kvadratnom, za 2 posto bile su skuplje nego mjesec ranije. No, na godišnjoj razini  bilježe najveći pad, a on iznosi čak 24,3 posto. Najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom rujna bio je vidljiv u Osijeku u kojem su cijene bile za 5,7 posto povoljnije,a cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 728 eura,  što je 0,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prema podacima portala Crozilla.com cijena metra kvadratnog kuće u Gospiću tijekom rujna iznosila je 724 eura.

Kuće gotovo 10% povoljnije nego stanovi

Što je povoljnije: kuća ili stan?  Odgovor na ovo pitanje je drugačiji iz mjeseca u mjesec kao i od grada do grada, no računica pokazuje da je tijekom rujna kupnja kuće u većini gradova bila financijski bolja opcija. Tako su prema Crozillinim podacima tijekom rujna kuće (s uračunatom cijenom okućnice) u prosjeku bile za 9,8 posto jeftinije nego stanovi, no Split je jedna od iznimaka, pa su tamošnje kuće s okućnicom tijekom rujna bile 7,1 posto skuplje nego stanovi . Najveća razlika u cijenama kuće i stana tijekom rujna bila je vidljiva u Rijeci gdje su cijene kuća bile za 26,1 posto niže od cijena stanova. U Osijeku ta razlika iznosi čak 24 posto, a u Zagrebu 9,7 posto. Najmanja razlika između cijena kuća i stanova tijekom rujna bila je u Puli  i Zadru. Cijene pulskih kuća s okućnicom bile su 6 posto niže, a zadarskih tek 0,3 posto niže od cijena stanova .

Veća kuća – manja cijena kvadrata

Kriza koja je potresla tržište nekretnina kupcima je donijela izvrsne prilike za kupnju, pa se „ugroženim vrstama“  više ne smatraju novoizgrađene kuće čija se cijena vrti oko 1000 eura po metru kvadratnom.  Iako je ranije bila praksa da novogradnja „drži cijenu“  u svim uvjetima, te je tek kod starogradnje bio slučaj da se cijene mogu pronaći i ispod 1000 eura po metru kvadratnom, danas nakon što je kriza uzela maha, novogradnja po povoljnim cijenama postala je uobičajena.  No, s obzirom da se u posljednje vrijeme ne gradi mnogo novih nekretnina, sve ono što je povoljno i kvalitetno polako se rasprodaje, pa je i izbor sve manji. Stoga ne treba propuštati dobre prilike za kupnju. Manji stanovi i manje obiteljske kuće po povoljnim cijenama i na dobrim lokacijama – tražena su  „roba“ i vjerojatno će uvijek  pronaći kupca. No, kao i kod svih nekretnina velikih površina, tako se i kod velikih  kuća javlja se isti problem. Naime, zbog  velikog broja kvadrata potrebno je izdvojiti veliku količinu novca čak i ako je cijena metra kvadratnog najčešće mnogo  „ispod cijene“, pa je zbog toga velikim kućama potrebno mnogo više vremena da pronađu kupca.

Pročitajte još:

- Istraživanje pokazalo da su u Hrvatskoj podstanari sretniji od vlasnika nekretnina

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram