Zatvori
Jasmin Hadzic
21/10/2011

BOOM: Microsoft ima dovoljno gotovine da otplati skoro cijeli hrvatski inozemni dug!

Ako se pitate koliko su moćne američke tehnološke kompanije, dovoljno je da pogledate ove brojke...

Microsoft je jučer objavio i više nego solidne kvartalne poslovne rezultate. No, danas ćemo izdvojiti jednu zanimljivu činjenicu. Microsoft naime ima zalihe gotovine od čak 57 milijardi dolara! Za usporedbu, Hrvatski inozemni dug danas iznosi tek nešto više od 60 milijardi dolara. To znači kako bi Microsoft jednim potezom mogao otplatiti skoro cijeli hrvatski inozemni dug! A govorimo o samo jednoj jedinoj kompaniji s nekih 90.000 zaposlenika. Impresivno...

Od Microsofta veću zalihu gotovine ima samo Apple (65 milijardi dolara) koji bi mogao u cijelosti otplatiti hrvatski inozemni dug i još svakom građaninu Hrvatske poslati ček od 1000 kuna.

No, vratimo se na Microsoft...

Informatički div iz Redmonda 45 milijardi dolara gotovinskih zaliha drži u svojim offshore tvrtkama i računima kako ne bi morao plaćati porez po visokim američkim stopama. Novinari spekuliraju kako Microsoft većinu tog novca drži u svojoj irskoj podružnici preko koje je izvršeno i nedavno preuzimanje Skypea. Osim kao tehnologija, Skype je Microsoftu bio zanimljiv jer ima sjedište u Europi, pa je tako opet izbjegnuto plaćanje poreza u SAD-u.

Microsoft i druge tehnološke kompanije pozivaju administraciju predsjednika Baracka Obame na uvođenje kratkoročne suspenzije poreznih zakona na vraćanje novca iz offshore zemalja. Oni tvrde kako bi to omogućilo dodatno ulaganje i  zapošljavanje na teritoriju SAD-a. No, posljednji put kada je 2004. godine uvedena takva porezna suspenzija američke tvrtke naglo su zaboravile na "ulaganje", a lova je otišla direktno u džepove najvećih dioničara.

Pročitajte još:

- Microsoft (PONOVNO) ozbiljno razmatra preuzimanje Yahoo-a!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram