Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2011

ISTRAŽIVANJE: Hrvati više cijene Todorićevu majonezu nego Coca-Colu, Nutellu ili Milku

Agencija za istraživanje tržišta Ipsos Puls lansirala je, u okviru svog BRANDpuls istraživačkog projekta za pregled tržišta i dubinsku analizu ciljnih skupina, indikator snage branda BRANDscore koji je izračunat na temelju marketinških indikatora performansi brenda dobivenih u istraživanju...

BRANDpuls istraživački projekt kreiran je prošle godine upravo u Hrvatskoj te je potom lansiran na četiri tržišta MENA regije (Egipat, Libanon, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati), a 2011. godine na tržište Australije, s planom širenja u 2012. na nova tržišta.

Kako bi omogućili uspoređivanje brendova različitih kategorija proizvoda (oko 60-ak FMCG kategorija s više od 1000 brandova), svojim korisnicima u svim zemljama u kojima je prisutan kreiran je BRANDscore, navode iz Ipsos Pulsa.

Poznavanje snage branda pokazuje koliko je dobro brend definiran i komunicira li se dobro sa svojim potrošačima. BRANDscore daje uvid u snagu brenda, a proces brendiranja čini mjerljivim.

Snaga vlastitog brenda se može usporediti s ostalima brendovima te tako ustanoviti svoju poziciju na tržištu u odnosu na konkurenciju. Što je brend jači na tržištu to je rizik poslovanja niži.

Prema rezultatima BRANDscore-a, u top 30 brendova u Hrvatskoj u prvoj polovici 2011. godine većinom se nalaze domaći brandovi (2/3 ljestvice čine domaći brandovi), koji se na hrvatskom tržištu i u kućanstvima nalaze već godinama. U samome vrhu ljestvice se nalazi i desetak stranih brandova, od kojih većina i u drugim zemljama regije bilježi visoke rezultate (od zemalja regije BRANDpuls projekt provodi se još u Srbiji i BIH), ističu iz Ipsos Pulsa.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram