Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2011

Pad broja izdanih odobrenja za građenje u kolovozu - oporavak nekretninskog tržišta i dalje nije na vidiku

Nakon rasta u lipnju i srpnju, broj izdanih odobrenja za građenje u kolovozu bilježi ponovno dvoznamenkasti pad...

Naime, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je izdano 712 odobrenja za građenje što predstavlja godišnji pad od 11%, odnosno pad od 13,2% na mjesečnoj razini. Najveći udio (preko 67%) u broju izdanih odobrenja za građenje otpada na izgradnju novih zgrada te je tako razmjerno snažan pad od 9,2% godišnje, odnosno 50 dozvola manje, imao najveći utjecaj na pad ukupnog broja odobrenja.

Uzmemo li u obzir vrstu građevina u kolovozu su u strukturi izdanih dozvola za građenje, koje obuhvaćaju novogradnju i rekonstrukcije, prevladavale dozvole za građenje zgrada (88,2%), dok je 11,8% dozvola izdano za ostale građevine. Prema vrstama građenja, 78,1% odobrenja izdano je za novogradnju, dok je 21,9% izdano za rekonstrukcije.

Obzirom na pad aktivnosti u građevinskom sektoru, očekivano je zabilježen pad i u broju zaposlenih u građevinarstvu. Spomenuti pokazatelj bilježi kontinuirani pad već pune dvije godine, s tim da u posljednjih sedam mjeseci bilježi usporavanje stope pada. Naime u kolovozu pad broja zaposlenih iznosi 6% godišnje što je najniža stopa pada od prosinca 2009. godine što je prvenstveno posljedica činjenice da su građevinske tvrtke već otpustile višak radnika uzrokovan padom obujma poslovanja te posluju sa smanjenim kapacitetima. Prema vrstama građevina, broj zaposlenih na gradnji zgrada i dalje bilježi najveći pad (10,1%), dok broj zaposlenih na gradnji građevina niskogradnje bilježi pad oko 3,8%, a broj zaposlenih na specijaliziranim građevinama bilježi najblaži pad od 2,4 posto.

RBA analitičari:

Pad pokazatelja u građevinskom sektoru posljedica su znatno slabije potražnje za nekretninama koje za posljedicu ima višak stambenih i komercijalnih nekretnina, usporavanje investicijske aktivnosti koja se usmjerila na završavanje već ugovorenih projekata te izostanak novih projekata. Tržište nekretnina i u 2011. godini prolazi kroz teško razdoblje u kojem prodaja gotovo stagnira stoga ne možemo očekivati skoriji oporavak spomenutog pokazatelja.

Pročitajte još:

- NEKRETNINE: Tražene cijene nekretnina u Zagrebu po prvi put pale ispod razine iz 2006. godine

Foto:flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram