Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2011

Nemojte početi paničariti, ali Njemačku čeka drastično usporavanje gospodarskog rasta

Dužnička kriza drastično će usporiti i gospodarski rast najsnažnijeg europskog gospodarstva...

Možda se ponekad čini da Njemačka jednostavno nije s ovog svijeta jer njezini gospodarski rezultati tako drastično odudaraju od ekonomskog truleža u ostatku Europe. Rekordno niska nezaposlenost, rast osobne potrošnje, rast industrijske proizvodnje, rekordno visok izvoz...sve smo to pisali o Njemačkoj u posljednjih nekoliko mjeseci, ali čini se da je i tome došao kraj.

Jučer je u Berlinu predstavljen izvještaj utjecajnih njemačkih ekonomskih instituta. Vijesti nisu dobre. Njemačka će iduće godine zabilježiti ozbiljno usporavanje gospodarstva, a čak se navodi i mogućnost ulaska u novu recesiju. Razlog je jednostavan - Njemačka nije otok. Dužnička kriza koja drma eurozonom, nestabilan bankarski sustav i vidno usporavanje globalnog ekonomskog oporavka dramatično će utjecati i na inače otporno njemačko gospodarstvo.

Ugledni njemački ekonomisti ove godine Njemačkoj predviđaju gospodarski rast od 2,9 posto, dok će iduće godine rast BDP-a značajno usporiti na samo 0,8 posto. Njemački ekonomisti smatraju kako postoji mogućnost da Njemačka potiho uplovi u novu recesiju. Analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs prije nekoliko dana objavili su kako zaista postoji mogućnost da njemačka i francuska gospodarstva ostvare negativan gospodarski rast iduće godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel već se neko vrijeme nalazi na meti kritika njemačkih i svjetskih ekonomista koji tvrde kako je njezina vlada direktno odgovorna za dužničke probleme koji muče eurozonu. Njezini kritičari navode kako se Merkel trebala aktivnije pozabaviti pitanjem dužničke krize, odugovlačila je s pomoći Grčkoj što je prouzročilo daljnje urušavanje tamošnjeg gospodarstva, a i dalje se žestoko protivi uvođenju zajedničkih euro-obveznica i dokapitalizaciji europskog bankarskog sustava.

George Soros nedavno je rekao kako je njemačko inzistiranje na principu "svatko za sebe" velikim dijelom odgovorno za europske ekonomsko-financijske probleme.

"To je izvor svih današnjih europskih problema. U međuvremenu, Njemačka je profitirala od krize u eurzoni, slabiji euro značio je puno za njemački izvoz, a značajno su podigli i svoju tržišnu konkurentnost", rekao je on.

Njemačka vlada ove godine očekuje rast BDP-a po stopi od 3 posto, što je u razini očekivanja većine analitičara.

Jedna stvar je sigurna, ako iduće godine Njemačka "padne" možemo se samo pitati što će se dogoditi s malim patuljcima poput Hrvatske...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram