Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2011

Vrijeme je da počnemo paničariti: Usporen rast kineskog izvoza, srezane prognoze rasta BDP-a u Aziji...

Kao što se moglo i očekivati - posljednje brojke iz Kine svjedoče o daljnjem usporavanju svjetskog gospodarstva...

Kineski izvoz u rujnu bilježi rast od 17,1 posto što je manje od očekivanja većine analitičara. Kina je u rujnu imala vanjskotrgovinski suficit od 14,5 milijardi dolara, što je ozbiljan pad u odnosu na 17,8 milijardi dolara iz kolovoza. Kina već sada osjeća prve posljedice oslabljenog europskog gospodarstva, jer je rast izvoza u Europu pao s 22 posto na samo 9,8 posto. Kina je već u nekoliko navrata upozorila europske političke lidere na hitno saniranje svih dužničkih problema koji bi mogli dramatično utjecati na rast kineskog gospodarstva zbog pada potražnje na europskom tržištu.

A pad kineskog izvoza vjerojatno neće smiriti Amerikance koji ovih dana vode raspravu o tečajnim manipulacijama službenog Pekinga.

Još u utorak, američki je Senat podržao novi zakon po kojem će SAD moći donositi posebne namete na određene kineske proizvode ukoliko američko Ministarstvo financija procijeni da je Peking namjerno oslabio kinesku nacionalnu valutu valutu kako bi ostvario "nepoštenu" prednost na tržištu.

Istovremeno...

MMF je danas srezao prognozu za ekonomski rast azijske regije. Azija će do kraja godine ostvariti gospodarski rast od 6,3 posto, a iduće godine rast bi trebao ubrzati na 6,7 posto. MMF je u travnju azijskoj regiji prognozirao rast od 7 posto za ovu i iduću godinu.

Pročitajte još:

- KINA je gotova: Velike američke tvrtke vraćaju 3 milijuna radnih mjesta u SAD do 2015. godine

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram