Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2011

Nouriel Roubini kaže kako je nova recesija sigurna stvar, samo je pitanje koliko će žestoka biti

Naš najdraži ekonomski katastrofičar ponovno jaše...

Nouriel Roubini kaže kako najnaprednija svjetska gospodarstva jure u novu recesiju. Roubini kaže kako je recesija sigurna stvar, čak i ako se uspješno riješi problem europske dužničke krize. SAD, Velika Britanija i eurozona u iduća dva kvartala mogle bi ući u novu recesiju...

"Pitanje više nije hoće li biti recesije, već hoće li ona biti blaga ili snažna s još jednom velikom financijskom krizom", rekao je Roubini za CNBC. "Odgovor na to pitanje leži u eurozoni."

On kaže kako bi defaultiranje nekih gospodarstava eurozone, velika bankovna kriza ili izlazak neke države članice iz eurozone izazvalo "šok" koji bi bio dramatičniji od urušavanja američkog bankarskog diva Lehman Brothers 2008. godine. Europa se mora dovesti u red i "učiniti pravu stvar", kaže Roubini i dodaje kako "prava stvar" znači drastično povećanje kapitala Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) i pokretanje europske verzije američkog TARP programa koja bi rekapitalizirala oslabljene banke širom eurozone.

"Potreban je EFSF koji je četiri puta veći od sadašnjih 440 milijardi eura. A za to ne postoji plan, EFSF još uvijek nije u funkciji, a kamoli da se razmišlja o utrostručavanju ili učetverostručavanju njegovog kapitala", rekao je Roubini.

Na kraju, američki profesor ekonomije koji je predvidio slom američkog hipotekarnog tržišta dodaje kako je Europska središnja banka (ECB) napravila pogrešku kada je prošli tjedan odlučila ne dirati kamatnu stopu od 1,5 posto, a istovremeno kupiti 40 milijardi eura vrijedne obveznice.

"ECB je napravila pogrešku. Potreban je puno slabiji euro, a to je sada malo vjerojatno", zaključio je Roubini koji ovih dana sudjeluje na World Economic Forumu u Seulu.

Pročitajte još:

- Analiza Nouriela Roubinija: Grčku čeka desetljeće boli i muke ako sada ne objavi default i ne istupi iz eurozone!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram