Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2011

Toliko od oporavka: Nakon Grčke dužnička kriza mogla bi se nastaviti u zemljama istočne Europe

Kada se govori o europskoj dužničkoj krizi iznimno rijetko se spominje istočna Europa...

No, upravo je to učinio jedan visoki dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Čelnik europskog odjela MMF-a Antonio Borges govoreći na konferenciji u Moskvi upozorio je europske političke lidere na krhke bankarske sustave u zemljama istočne Europe koji bi se mogli naći na direktnom udaru dužničke krize.

Borges je rekao kako su se mnoge "zapadnjačke" banke odlučile na povlačenje kapitala iz svojih istočnoeuropskih podružnica kako bi se ublažila izloženost grčkim dužničkim problemima. Rusija, poput mnogih drugih gospodarstava istočne Europe bilježi velike gubitke na financijskom tržištu otkada su se drastično pogoršali globalni gospodarski izgledi, pa se sada već govori o novoj svjetskoj recesiji.

"Posebno smo fokusirani na financijska prelijevanja jer ako se pojave dodatni problemi u financijskom sektoru u zapadnoj Europi, to će sigurno imati posljedice po europska gospodarstva u nastajanju", rekao je Borges.

MMF planira pomoći vladama drugih zemalja kako se kolaps grčkog gospodarstva ne bi proširio i na ostatak eurozone.

"MMF nije u poziciji kupovati obveznice na tržištu. No, potrudit ćemo se da obnovimo povjerenje u banke u Španjolskoj i Italiji", kazao je Borges novinarima.

Jučer je MMF-ov savjetnik Robert Shapiro upozorio da će se eurozona naći pred samouništenjem već za 2 tjedna ako se pod hitno ne sanira problem PIGS (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) zemalja.

Pročitajte još:

- Članice eurozone više ne žele financirati Grčku koja u iduće tri godine traži više od 172 milijarde eura pomoći

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram