Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2011

Tržište novca: Nastavljeno blago jačanje deprecijacijskih pritisaka na kunu

Raspoloženje na međunarodnim deviznim tržištima jučer se popravilo...

Nakon tri dana konačno je zaustavljen pad vrijednosti jedinstvene europske valute u odnosu na dolar. Tečaj EUR/USD je s početnih 1,317 dolara za euro do kraja dana porastao na 1,335 dolara za euro pod utjecajem očekivanja da čelnici Europske unije pokušavaju naći način kako dokapitalizirati banke, što je potaknulo i optimizam u uspješno rješavanje fiskalne krize.

Uslijed povećane averzije prema riziku i potrage investitora za novim sigurnim utočištem (nakon što je Švicarska narodna banka fiksirala donju granicu tečaja EUR/CHF), potražnja za japanskim jenom je porasla. Euro je u odnosu na jen jučer pao na najnižu razinu u posljednjih deset godinica s padom ispod 101 jen za euro.

I u utorak je domaća valuta blago deprecirala naspram eura.  Potražnja za devizama je generirana poglavito sa strane korporativnog i bankarskog sektora, iako trgovina devizama nije bila značajnijeg volumena. Tečaj EUR/HRK je dan zatvorio na razinama oko 7,510 kuna za euro.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,495490 kuna za euro.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram