Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2011

Surova realnost: Za najveće svjetske korporacije danas radi oko 27 milijuna robova širom svijeta

Američko Državno tajništvo procjenjuje da u ropstvu širom svijeta danas rade oko 27 milijuna ljudi...

Mnogi od njih rade u tvornicama ili radionicama koje proizvode svakodnevne proizvode koje koristimo, prenosi Glas Amerike.

Jedna nova internetska stranica mogla bi šokirati mnoge. Riječ je o rezultatima ankete o tome koliko je točno ropskog rada utrošeno na određeni proizvod ili robu. Na primjer, na uzgoj hrane, šivanje odjeće ili izradu dijelova mobilnih telefona.

Internetsku stranicu www.slaveryfootpring.org, osnovala je neprofitna organizacija Fair Trade Fund iz Californije, uz financijsku pomoć američkog Državnog tajništva. Njezin direktor Justin Dillon kaže da oni ne imenuju niti jednu pojedinačnu kompaniju ali ih potiču da se pobrinu da u buduće njihova roba ne sadrži niti jedan sastojak izrađen ropskim radom.

"Želimo da potrošači pruži razumiju o čemu se radi, da im ovaj problem postane važan. Da kontaktiraju firme čiju robu kupuju, da im kažu da su upoznati s problemom i da žele surađivati na njegovu uklanjanju", kaže Dillon, koji robovima naziva sve one koji rade bez ikakve plaće i koji nisu u mogućnosti napustiti svoj posao.

Ova internetska stranica također informira potrošače o tome da se robovi koriste, na primjer, na iskopavanju minerala koji se koristi za dobivanje sjaja u kozmetičkim proizvodima, ili pak drugih koji se koriste u elektronici. Uz to, rubini i drvo tikovca koji se izvoze iz Burme također se dobivaju uz korištenje rada robova, kao i nogometne lopte iz Kine, ili pamuk iz Uzbekistana, tepisi iz Indije, i škampi iz jugoistočne Azije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram