Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2011

Cro Demoskop: Kukuriku koalicija ima podršku od 36,7 posto, a HDZ, DC i HSS 23,4 posto

Posljednje veliko istraživanje agencije Promocija Plus s početka listopada ukazalo je na daljnji pad rejtinga vladajuće koalicije, ali i oporbe...

Lijeva koalicija bilježi izbor od 36,7% prema prošlomjesečnih 37% ili 42% iz veljače ove godine kad je zabilježen njihov najbolji rezultat. Sada vladajuća koalicija, a koja bi mogla biti i nova postizborna, bilježi izbor od 23,4% (zbroj rejtinga liste HDZ-DC od 19,0% i samostalne HSS-ove liste od 4,4%), što je nešto slabiji rezultat od prošlomjesečnih 25%, odnosno 27,9% iz siječnja ove godine kad su ujedno zabilježili i najbolji ovogodišnji rezultat.

Hrvatski laburisti po prvi put prelaze izborni prag u preferencijama koalicijskih i samostalnih izbornih lista. Sve ostale stranačke i nezavisne liste ispod su izbornog praga. Najbliže mu se približila samostalna lista HSS-a (4,4%), a slijede liste HSP-a (3,7%) i HSLS (3,5%). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5%), dok ostale imaju potporu ispod 2%. Još je uvijek vrlo visoki udio naših građana/ki koji ne znaju za koga će glasati (18%).

Vlada RH za svoj rad u ovomjesečnom istraživanju bilježi potporu kod 22% građana/ki, dok 62,8% je ne podržava (prema prošlomjesečnih 61,2%). Niska razina potpore politici Vlade vidljiva je i iz vrlo slabe ocjene njezinoga rada (svega 2,14). Najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a (3,47), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju svega 2,50. Najslabiju ocjenu Vlada za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (Laburisti 1,65; SDP 1,69; IDS 1,80; HNS 1,85).

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 40,6% čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 47,9% slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 23,6% (prije mjesec dana 27,7%). Da su oboje loši kandidati smatra 23,1% ispitanika/ca.

Pročitajte još:

- Hrvatska, to smo mi – Jadranka Kosor: Bez stabilnog HDZ-a nema stabilne Hrvatske!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram