Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2011

Njemački ministar financija: Sada spašavamo europska gospodarstva u nevolji i NIKADA više!

Njemački ministar financija dao je do znanja da je najjačem europskom gospodarstvu "puna kapa" spašavanja posrnulih gospodarstava s "periferije"...

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u intervjuu za časopis "Super-Illu" kazao je kako Njemačka više ne namjerava ubrizgavati svježi kapital u Europski fond za stabilizaciju gospodarstava u nevolji (EFSF).

"EFSF sada ima kapital od 440 milijardi eura, od čega će 211 milijardi eura financirati Njemačka. I to je to. Završeno", rekao je oštro Schaeuble. Podsjetimo, donji dom njemačkog parlamenta prošli je tjedan odobrio novo izdvajanje za EFSF, a ovaj tjedan prijedlog će biti dostavljen i zastupnicima gornjeg doma (Bundesrat).

Prema posljednjem istraživanju, čak 58 Nijemaca smatra kako je povećanje financijske snage EFSF-a bila pogreška. Javna je tajna da se Njemačka javnost žestoko protivi bilo kakvoj pomoći perifernim europskim gospodarstvima u nevolji poput Grčke ili Irske.

A Schaeubleove izjave mogle bi dodatno zakomplicirati novi plan rješavanja europske dužničke krize. Prema informacijama koje je objavio BBC, EU planira povećati kapital EFSF-a na čak 2 bilijuna eura kako bi se dodatno sanirao europski bankarski sustav i konačno trajno zaustavilo širenje dužničke krize koja prijeti globalnoj ekonomiji.

Bez njemačkog sudjelovanja, ovaj plan već sada pada u vodu.

Da je Njemačkoj dosta financiranja tuđih propusta i grešaka potvrđuje i posljednje ispitivanje javnog mnijenja prema kojem 52 posto Nijemaca zagovara istupanje iz eurozone i ponovno uvođenje marke kao nacionalne valute.

Pročitajte još:

- Nijemci su čudo: Nezaposlenost u Njemačkoj pada već 27. mjesec za redom!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram