Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2011

Nouriel Roubini: Nije moguće istovremeno provoditi oštre mjere državne štednje i imati snažan gospodarski rast

Dežurni ekonomski katastrofičar Nouriel Roubini danas je kazao kako će EU potonuti u kaos ukoliko se svjetski čelnici ubrzo ne dogovore oko zajedničkog rješavanja problematike europske dužničke krize...

Gostujući na jednoj ekonomskoj konferenciji u Poljskoj, američki profesor ekonomije i direktor Roubini Global Economics analitičke kuće, Nouriel Roubini, upozorio je na previše "kakofonije" koja nikako ne pomaže Europi. Dodao je kako je došlo vrijeme da političari prestanu govoriti i počnu zajednički djelovati.

Još je jednom upozorio kako inzistiranje na oštrim mjerama štednje može biti kontraproduktivno.

"Previše je fokusa na fiskalnoj štednji, što je bitno, ali prvo morate nekako povratiti gospodarski rast", rekao je Roubini u svom govoru u poljskom Sopotu na "European Forum of New Ideas" poslovnom forumu.

Ovo nije prvi put da Roubini spominje negativnu stranu uvođenja oštrih mjera državne štednje.

Ranije ovog mjeseca Roubini se pridružio uglednom nobelovcu Paulu Krugmanu i pozvao SAD na donošenje novog "stimulus" paketa koji bi konačno pokrenuo uspavano američko gospodarstvo, koje prema nekim parametrima možda već ulazi u novu recesiju.

Slično razmišljanje može se lako primijeniti i na slučaj Grčke.

Inspekcija velike trojke (EU, ECB i MMF) ovih dana boravi u Ateni i procjenjuje stanje grčkih državnih financija kako bi se konačno odobrila sljedeća tranša pomoći vrijedna 8 milijardi eura bez koje će Grčka bankrotirati u iduća dva tjedna. Nažalost, nigdje se ne spominje izlazak grčkog gospodarstva iz recesije, što je u uvjetima drastičnih mjera štednje i novih poreznih opterećenja  zaista nemoguća misija.

S druge strane imamo nevjerojatnu tromost najvažnijih europskih financijskih institucija, pa ideja provedbe američkog modela velikih paketa poticaja izgleda neprovediva u stvarnom svijetu.

Što se tiče Grčke, Roubini je na kraju konferencije u Poljskoj rekao da joj se mora dozvoliti defaultiranje i izlazak iz eurozone kako bi povratila svoju tržišnu konkurentnost na razini eurozone.

Pročitajte još:

- Ništa novog: Nouriel Roubini kaže da sada više nije upitno da SAD i ostatak svijeta čeka nova recesija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram