Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2011

Blackstone je najaktivnija private equity kompanija, a Kleiner Perkins Caufield & Byers najaktivniji VC fond

Bloomberg je danas objavio popis najaktivnijih private equity i venture capital kompanija u 2011. godini (do mjeseca rujna)...

Vodeća i najaktivnija private equity kompanija je njujorški titan Blackstone koji je u ovoj godini odradio poslovne transakcije ukupne vrijednosti 20,3 milijardi dolara. Najveći dio (9.4 milijardi dolara) otišao je na preuzimanje američke tvrtke Centro Properties Group koja upravlja cijelim nizom velikih trgovačkih centara.

Na drugom mjestu je Avista Capital Partners kompanija s transakcijama od 14,2 milijarde dolara, a slijede Nordic Capital AB, Credit Suisse Group AG i EQT Partners AB. Zanimljivo čak dvije kompanije (Nordic Capital i EQT Partners) na ovom popisu imaju sjedište u glavnom gradu Švedske.

Kada su u pitanju najaktivnije venture capital kompanije, poredak je sljedeći...

Prvo mjesto drži VC div Kleiner Perkins Caufield & Byers koji je ove godine ukupno uložio 2,54 milijarde dolara u 46 kompanija uključujući Groupon i Zyngu. Na drugom je mjestu ruski Digital Sky Technologies (DST) s ulaganjima od 2,26 milijardi dolara. DST je ulagač u Facebook, Groupon, Zyngu i Twitter.

Ako Vam nije jasno u čemu je točno razlika između ove dvije vrste ulagača - private equity kompanije obično ulažu u starije, stabilnije i tradicionalnije tvrtke s velikim prihodima, dok venture capital fondovi ulažu u visokorzične mlade kompanije s velikim potencijalom.

Pročitajte još:

- Private equity div Carlyle Group trenutno raspolaže s imovinom vrijednom 153 milijarde američkih dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram